Alin Preda: succesul vaccinării pentru populația tânără a rezultat într-o scădere dramatică a mortalității

Alin Preda, Manager Health and Value Pfizer
EXCLUSIV
Alin Preda, Manager Health and Value Pfizer, a declarat la dezbaterea „Vaccinarea, dimensiune strategică a politicilor de sănătate publică”, organizată de DC Medical, că succesul vaccinării pentru populația tânără a rezultat într-o scădere dramatică a mortalității.  

Alin Preda, Manager Health and Value Pfizer, spune că s-a interesat care sunt bunele practici sau relele practici din alte țările în care compania la care lucrează are birou și care au întâmpinat aceleași probleme cu care se confruntă și România în momentul de față.

"Argumentele pentru introducerea vaccinurilor într-un sistem de compensare, despre care vorbim în momentul de față, au fost în primul rând legate de schimbarea structurii populaționale.
Succesul vaccinării pentru populația tânără a rezultat într-o scădere dramatică a mortalității. Să ne amintim de perioada de acum 15-20 de ani când România ocupa locuri fruntașe în statistica legată de mortalitatea infantilă. Lucrurile s-au ameliorat, în momentul de față vorbim de o înjumătățire a mortalitășii infantile față de acea perioadă, o parte din acest succes datorându-se și eficienței prin care programul național de imunizare a fost pus în practică", spune acesta.

Schimbarea structurii demografice a populației, prin creșterea segmentului populațional vârstnic.

Mai mult, acesta spune că acest fapt are și un efect advers.
"În momentul de față România are o populație peste 65 de ani, peste 4 milioane de locuitori. Acest segment populațional o să fie alimentat de generația care a fost născută în perioada 1968 - 1970. Aceste persoane au în acest moment apropximativ 50 de ani și urmează ca în urmărtorii ani să se confrunte cu o creștere a patologiilor caracteristice vârstei de peste 50 de ani: diabet zaharat, morbiditate cardiovasculară etc", spune acesta.

Managerul companiei farmacetice subliniază faptul că având în vedere aceste aspecte ar trebui să ne gândim că există vaccinuri indicate pe populații pe paliere de risc.

"Avem pacienți imunocompromiși unde ar trebui compensate vaccinurile poate 100%, avem paliere pentru pacienții cronici unde poate nu este nevoie de compensare de 100% ci de 70 %. Avem factori de risc, cum ar fi la fumători, unde o compensare de 50% este suficientă. Atâta timp cât fumătorul își permite să plăteasca 20- 30 de lei pe țigări, și-ar permite să plătească să fie vaccinat o dată pe an și cu un vaccin care costă 50 de lei sau 100 de lei", a mai explicat Alin Preda.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel