Adrian Wiener: Nu poți să dai monopol de decizie unei instituții care poate să se ducă în extrem

Dr. Adrian Wiener, senator USR și membru în Comisia pentru sănătate
EXCLUSIV
Dr. Adrian Wiener, din cadrul comisiei de Sănătate Publică a Senatului, a explicat la dezbaterea online „Vaccinarea, prezent și viitor”, organizată de trustul DC Media Group, despre Agenția Medicamentului.

Dr. Adrian Wiener, de la Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României, crede că trebuie evitată politizarea unor instituții. Mai precis, este vorba despre Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), a cărei soartă urma să fie decisă, după propunerea ca instituția să treacă din subordinea Ministerului Sănătății, în cea a Parlamentului. Propunerea a venit în legislatura trecută, cu justificarea că „această instituție să poată face un raport anual de activitate și să răspundă solicitărilor”.
Dr. Adrian Wiener din comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României, a precizat că nu este recomandată „politizarea instituției”. El a vorbit în cadrul dezbaterii online „Vaccinarea, prezent și viitor”, organizată de trustul de presă DCMedia Group.
„Este firesc să fie la Ministerul Sănătății, pentru că ceea ce își asumă ca politici publice de punere pe piață de medicamente, sunt decizii care se au la nivelul Ministrului Sănătății, campaniile de vaccinare, toate aceste lucruri sunt legate de responsabilul central, în sistemul de sănătate. Nu ar fi o soluție  trecerea în subordinea Parlamentului și politizarea, ci dimpotrivă, flexibilitatea legilor și impunerea de responsabilități în ce privește introducerea aprobării tacite în ce privește depășirea unor limite chiar avem în lucru un proiect legislativ de modificare a acestor impurități care se găsesc în ce privește activitatea unora dintre agenții, și aici mă refer la ANMDMR”, a spus el. 

„Sigur că lucrurile se blochează uneori din cauza arbitrariului, din cauza impasibilității autorităților în fața unor lucruri. Nu știu dacă sunt soluții reale sau mai degrabă elemente care vor favoriza politizarea excesivă a lor. Nu ne împiedică nimeni să cerem rapoarte de activitate de la instituțiile publice în fiecare an sau ori de câte ori dorim, sau să chemăm în Comisie și să solicităm răspunsuri directe de la directorii oricăror instituții publice, oricând, ăsta este și rolul Parlamentului, de a intermedia - să zic - transferul de informație directă dinspre instituție spre cetățeni, dacă vreți, că suntem reprezentanții lor, deci nu văd nicio problemă în asta, dar cred că legea ar trebui să fie mai riguroasă și să conține elemente simetrice. Nu poți să dai monopol de decizie unei instituții care poate să se ducă în extrem, adică asta se întâmplă de foarte multe ori. Cred că suntem între ultimele locuri din Europa la temporizarea studiilor clinice, sunt elemente de disfuncționalitate evidentă acolo”, a mai arătat el.

Detalii găsiți în materialul video atașat

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel