Vaccinul anti-HPV: ce trebuie să știi. VÂRSTA când îl poți face. Cadariu: Mi se pare o "cretineală" că am renunțat la ASTA. E UTIL chiar și după testul Babeș Papanicolau POZITIV

vaccinul anti-HPV - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Vaccinarea anti-HPV - ce trebuie să știi. Când se face și până la ce vârstă.

Vaccinarea împotriva HPV este recomandată la vârsta de 11-12 ani. Vaccinurile HPV pot fi administrate începând cu vârsta de 9 ani. Toți preadolescenții au nevoie de vaccinarea împotriva HPV, astfel încât să fie protejați de infecțiile cu HPV care pot provoca cancer mai târziu în viață.

Adolescenții și adulții tineri până la vârsta de 26 de ani care nu au început sau nu au terminat seria de vaccinuri HPV au nevoie, de asemenea, de vaccinarea împotriva HPV.

"Dacă trecem la un sistem de compensare al vaccinării, sigur se vor gândi să vaccineze copii mai mari, poate tinerele femei din România vor veni la vaccinare. Poate unii părinți mai precauți care încearcă să-și ferească micuții de boli, vor vrea să vaccineze și băieții, așa cum se întâmplă în Danemarca, Australia, Canada. Care sunt vârstele până la care este utilă vaccinarea în cazul fetelor. De ce la ce vârstă ar trebui să înceapă vaccinarea băieților?", a spus Val Vâlcu.

"Cancerul de col uterin și gripa nu sunt comparabile și singura variantă care poate să facă sens, mai ales în dezastrul în care suntem, dincolo de razele de lumină, cu o floare nu se face primăvară, susțin acest lucru. E foarte bine și jos pălăria pentru cei care s-au agitat și muncesc, dar asta ar trebui să se întâmple la nivel național, într-un program național de imunizare. După modelul celui din pandemie, după părerea mea, și era toată infrastructura gata pregătită, faptul că am renunțat la ea mi se pare o cretineală. Și folosesc cuvântul acesta și pot folosi și termeni mai duri.

Va fi total ineficientă varianta asta. Va trebui un program exact cum au țări precum Australia sau Canada și ar trebui cuprinse toate fetițele cu vârste între 12 și 14 ani, fiindcă e demonstrat că vaccinarea este utilă și la alte vârste, deci și la fetele care depășesc 18 ani. Sunt meta-analize care arată utilitatea vaccinului.

Se deschide o plajă extrem, extrem de largă aici, de vaccinare și poate că dacă ne referim la aceste categorii, persoanele adulte care pot să intre în discuția aceasta a compensării, cred că în ceea ce privește copiii, având datele extrem de bune despre vaccinare. Nu vorbim despre un vaccin experimental sau un vaccin scos pe genunchi sau despre orice alte teorii ale conspirației pe care nu o să le aduc acum în discuție, cred că un program național de imunizare este singurul care ne poate scăpa de una dintre primele 5 neoplazii solide maligne.

Deci nu vorbim de un cancer care apare sporadic sau de o situație fericite a unei țări care a început screening-ul și vaccinarea de multă vreme.

Suntem într-o situație în care putem rezolva una dintre cele 5 localizări. Pentru celelalte vor mai trece decenii", a declarat Prof. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu, Medic Primar Ginecolog, Președintele Grupului pentru Combaterea Cancerului din Parlamentul României, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității".

Vaccinul anti-HPV, util chiar și după depistarea cancerului după testul Babeș Papanicolau

 

"Spuneți că vaccinul este util chiar și în al 12-lea ceas pentru persoanele care deja au fost depistate la Babeș Papanicolau cu probleme, cu o situația care necesită intervenția medicului?", a întrebat Val Vâlcu.

"Da, fiindcă situația e în felul următor. Atunci când vedem pe unele buletine de tipizare HPV mai multe tulpini, știm că riscul de apariție a neoplaziei maligne a cancerului de col uterin este mult mai mare. Vorbim aici și de alte localizări în sfera anală, genitală și la fete și la băieți, sfera ORL la fel și ceea ce reușesc țările cu o bună imunizare este dispariția tuturor îmbolnăvirilor prin HPV, fiindcă dacă suferințe există la cancer de col uterin să spunem că suferința este cel puțin, dacă nu mult mai mare la cancerele din sfera ORL, chiar dacă incidența lor este mai redusă, aia nu înseamnă că nu putem să facem extrem de mult.

Și revin și spun că da, atât fetele cât și băieții, într-o țară cu astfel de incidență ar trebui să facă obiectul vaccinării și de luat în considerare toate celelalte grupe populaționale care beneficiază de pe urmă vaccinării", a conchis Patriciu Achimaș Cadariu.

CDC recomandă ca persoanele cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani să primească două doze de vaccin HPV la un interval de 6-12 luni.

Prima doză este recomandată de rutină la vârsta de 11-12 ani. Vaccinarea poate fi începută la vârsta de 9 ani.

Sunt necesare doar două doze dacă prima doză a fost administrată înainte de împlinirea vârstei de 15 ani.
Adolescenții și adulții tineri care încep seria mai târziu, la vârste cuprinse între 15 și 26 de ani, au nevoie de trei doze de vaccin HPV.

Copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani care au primit două doze de vaccin HPV la mai puțin de 5 luni distanță vor avea nevoie de o a treia doză.

Trei doze sunt, de asemenea, recomandate pentru persoanele cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani care au un sistem imunitar slăbit.

Vaccinarea nu este recomandată pentru toate persoanele cu vârsta mai mare de 26 de ani.

Unii adulți cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani care nu sunt deja vaccinați pot decide să se vaccineze împotriva HPV după ce au discutat cu medicul lor despre riscul lor de noi infecții cu HPV și despre posibilele beneficii ale vaccinării pentru ei.

Vaccinarea HPV în acest interval de vârstă oferă mai puține beneficii, deoarece mai multe persoane din acest interval de vârstă au fost deja expuse la HPV.

Cine nu ar trebui să primească vaccinul HPV?

Unele persoane nu ar trebui să primească unele vaccinuri HPV dacă:

- Au avut vreodată o reacție alergică care le-a pus viața în pericol la orice ingredient al unui vaccin HPV sau la o doză anterioară de vaccin HPV.

- Au o alergie la drojdie (Gardasil și Gardasil 9).

- Sunt însărcinate.

Vaccinurile HPV sunt sigure pentru copiii care sunt ușor bolnavi, cum ar fi cei cu febră mică, mai mică de 101 grade, răceală, nas care curge sau tuse. Persoanele cu o boală moderată sau severă ar trebui să aștepte până când se simt mai bine.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel