Vaccinarea în farmacii. Florin Buicu: Să fie disponibile în toate farmaciile

vaccinarea in farmacii - FOTO: Freepik@prostock-studio
EXCLUSIV
Vaccinarea în farmacii va fi posibilă și în acest an. Cum se va desfășura campania antigripală din acest an.

Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România. Procesul nu a fost unul simplu anul trecut. Au existat mai multe impedimente de care s-au lovit medicii, farmaciștii, dar și pacienții. 

Prof. Dr. Florin Buicu, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii” care au fost neajunsurile campaniei. 

”Ar mai fi multe de făcut în zona prevenției. Dacă ar fi fost așa de simplu, s-ar fi rezolvat lucrurile de mult. S-au făcut ceva pași. Anul trecut a existat o primă tură a specialiștilor, în așa fel încât la nivelul universităților de Medicină și Farmacie s-a realizat pregătire farmaciștilor. Din păcate, anul trecut abia 150 de farmacii au intrat în proiect. 

Sper ca anul acesta să intre mai multe farmacii. Fac un apel către universitățile de Medicină și Farmacie să reia partea de pregătire, astfel încât inclusiv farmaciștii să aibă acces, să poată vaccina în farmacie. 

Există nemulțumiri în continuare pentru că atât timp cât lucrurile nu sunt clare, medicii au o temere în prescripție pentru că au avut de a face în anii anteriori cu imputarea sumelor de bani pentru diverse prescripții. Pacienții au avut de a face cu imputarea unor anumite sume de către Casa de Asigurări și e bine ca toate lucrurile să fie clare. 

Ne-am chinuit doi ani până a pornit vaccinarea în farmacii, dar sper să continue.

Trebuia să pornim de la accesul la vaccinuri pentru că în anii anteriori am avut o foarte mare problemă pentru că persoanele care voiau să își cumpere vaccinurile din farmacii nu îl găseau să îl cumpere. Primul lucru care trebuie să se întâmple este să avem vaccinurile disponibile în farmacii.

Aici, cred că industria, distribuitorii trebuie să își facă datoria și la nivelul fiecărui județ, fiecărui oraș, să avem o farmacie în care acesta să fie disponibil. Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări au făcut modificările și am reușit să introducem compensarea a vaccinurilor în farmacie. Sper ca în acest caz, vaccinurile să fie disponibile în toate farmaciile și nu numai în cele care au intrat în proiect.

Fiecare Direcție de Sănătate Publică ar trebui să fie obligată printr-un indicator foarte clar de activitate să spună câte campanii de promovare a făcut, dar nu pe hârtie, ci să fie documentate prin rezultate. Dacă nu avem rezultate, ne întâlnim, vorbim....”, a explicat Prof. Dr. Florin Buicu, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii”. 

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele 5 tipuri de relații și efectul lor 

Crossuri externe

pixel