Singurătatea afectează 1 din 6 persoane. Provoacă AVC, infarct, diabet, depresie și apoi duce la sinucidere

singuratatea - Foto: Freepik AI
OMS avertizează: singurătatea face ravagii în întreaga lume, contribuind la sute de mii de morți anual. În era conexiunii permanente, trăim cea mai gravă criză de deconectare umană.

Una din şase persoane din întreaga lume este afectată de singurătate care, alături de izolarea socială, poate duce la îmbolnăvire, contribuind la 871.000 de decese înregistrate anual la nivel mondial, conform primului raport al unei comisii a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) creată pentru combaterea acestui fenomen contemporan din ce în ce mai răspândit, transmit agenţiile DPA şi EFE, potrivit Agerpres.

Singurătatea creşte riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, diabet, depresie, anxietate şi sinucidere, potrivit OMS.

Adolescenţii singuri sunt cu 22% mai expuşi riscului de a obţine note mai mici în comparaţie cu colegii lor, în timp ce adulţii singuri se confruntă cu provocări mai mari în găsirea sau păstrarea unui loc de muncă.

Raportul Comisiei pentru Conexiuni Sociale, prezidată de fostul chirurg general al SUA, Vivek Murthy, şi de trimisul special al Uniunii Africane pentru tineret, Chido Mpemba (Zimbabwe), mai arată că singurătatea nu este nicidecum o problemă a ţărilor dezvoltate: 24% dintre persoanele din statele cu venituri mici suferă de această problemă, comparativ cu 11% în ţările cu venituri ridicate.

Vivek Murthy, defineşte singurătatea drept "un sentiment dureros şi subiectiv, pe care mulţi dintre noi îl trăim atunci când relaţiile de care avem nevoie nu corespund cu relaţiile pe care le avem. Iar izolarea socială, prin contrast, este o stare obiectivă tradusă prin puţine relaţii sau interacţiuni".

Conform raportului, se estimează că una din trei persoane vârstnice şi unul din patru adolescenţi se confruntă cu izolarea socială.

Printre cauze se numără boala, educaţia precară, veniturile mici, lipsa oportunităţilor în ceea ce priveşte interacţiunea socială, traiul în singurătate şi utilizarea tehnologiilor digitale.

În ceea ce priveşte tehnologiile digitale, comisia OMS a lansat un îndemn la monitorizarea efectelor pe care timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor sau interacţiunile negative în mediul online le pot avea asupra sănătăţii mintale, în special în rândul tinerilor.

"Pe măsură ce tehnologia ne remodelează vieţile, trebuie să fim vigilenţi pentru a ne asigura că aceasta consolidează, în loc să slăbească, conexiunea umană", a spus Mpemba.

Vivek Murthy a notat că oamenii comunică de milenii nu doar prin cuvinte, ci şi prin expresii faciale, limbajul corpului, tonul vocii şi tăcere. Aceste forme de comunicare se pierd atunci când oamenii se bazează exclusiv pe telefoane mobile şi social media.

"Într-o eră în care posibilităţile de conectare sunt nesfârşite, tot mai mulţi oameni se simt izolaţi şi singuri", a avertizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la prezentarea studiului.

Şeful OMS a subliniat că singurătatea şi izolarea socială nu numai că au efecte negative asupra indivizilor, familiilor şi comunităţilor, ci şi cauzează pierderi de miliarde de dolari în costuri legate de sănătate, educaţie şi ocuparea forţei de muncă.

Raportul comisiei subliniază că cel mai bun remediu pentru combaterea acestor probleme este conexiunea socială. Pe lângă reducerea riscului de boli grave, îmbunătăţirea sănătăţii mintale sau limitarea riscului de deces prematur, la nivel societal, aceasta poate crea "comunităţi mai sănătoase şi mai rezistente, inclusiv ca răspuns la dezastre", se arată în document.

Pentru a promova conexiunea socială, raportul prezintă diverse recomandări, inclusiv campanii de conştientizare, consolidarea infrastructurii pentru contactul social (parcuri, biblioteci, cafenele) şi creşterea accesului la asistenţă psihologică.

"Mulţi oameni ştiu cum este să te simţi singur şi oricine poate ajuta la atenuarea acestei senzaţii prin acţiuni simple, de zi cu zi, de la a-ţi ajuta un prieten aflat în nevoie până la a fi cu adevărat prezent într-o conversaţie şi a-ţi lăsa telefonul jos, a saluta un vecin, a te alătura unui grup local sau a face voluntariat", sugerează agenţia specializată a ONU.

În 2023, când OMS a înfiinţat comisia, a avertizat că singurătatea era deja un factor de mortalitate la fel de important ca şi consumul de tutun şi alcool, sedentarismul, obezitatea şi poluarea aerului.

"Prin acest raport, am ridicat vălul asupra singurătăţii şi izolării, provocarea definitorie a vremurilor noastre", a subliniat Vivek Murthy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Medicamentul care reduce tumorile cu până la 77%
oncologie
EXCLUSIV
Oncologie și psihologie. Ramona Schenker, la DC Medical și DC News
Ce să faci dacă ai palpitații: ce e normal și ce nu
Asta oprește boala Alzheimer! Uite cum se autocurăță creierul

Crossuri externe

pixel