A început sezonul accidentelor pe...
”Am aflat că a fost introdus un proiect care vizează schimbarea normelor, a legislației, pentru campaniile de comunicare în această zonă extrem de necesară, iată, toți specialiștii, Organizația Mondială a Sănătății, experții din alte țări, sistemele publice din Anglia sau din UE susțin aceste campanii.
Am înțeles că lipsa de personal este principalul impediment, nu a reușit încă Agenția să depășească criza indusă în 2009-2010, atunci când a fost criză financiară și a fost schimbată organizarea ANMDMR”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”.
În acest context, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), dr. farm. Răzvan Prisada a ținut să puncteze că sunt două aspecte diferite.
”Pe de o parte, după reorganizarea din 2019 a ANMDMR și în contextul dificil pe care îl traversăm și, din câte înțeleg, care se va acutiza o dată cu blocarea angajărilor în sistemul public, avem o lipsă cât se poate de specialiști, lucru pe care încercăm să îl compensăm printr-o mai bună organizare, dar evident că acest lucru are limitele lui, dar acest lucru nu impactează direct pe subiectul vaccinuri și campanii de vaccinare.
Impactează general pe ceea ce înseamnă autorizare și evaluare ANM, la fel cum este și cazul altor instituții, și sper să reușim să depărșim cât mai repede această situație, căci fără resursă umană, specializată și calificată, nu vom reuși să ducem la bun schimbările pe care le-am început deja și care sunt cât se poate de vizibile, în piață.
Revenind la subiectul campaniilor de vaccinare, există niște modificări pe care noi le-am susținut și împreună cu Ministerul Sănătății vom încerca să facem toate adaptările legislative necesare încât ele să poată deveni realitate și ne referim aici la creșterea accesibilității vaccinurilor, în special a vaccinurilor are au impact, a campaniilor de vaccinare de interes pentru sănătatea publică, creșterea accesului la aceste vaccinuri pentru populație prin intermediul deschiderii, oportunității, posibilității ca ele să fie disponibile în regim gratuit și compensat.
Și asta este, cred eu, cea mai mare schimbare care se va produce și cel mai mare impact măsurabil în populație.
Există acest sistem și în alte țări, acest pas înainte. Ne referim, încă o dată, la o serie de vaccinuri care se adresează unor afecțiuni cu impact major în sănătatea publică și care trebuie să fie disponibile atât populației încadrate în categoriile la risc, în funcție de fiecare vaccin în parte, cât și în mod mai larg, populației care dorește să se vaccineze.
Un cel mai bun exemplu este vaccinul împotriva gripei sezoniere, care până în acest moment este disponibil, sau în ultimele campanii a fost disponibil pentru populațiile la risc într-un sistem public, achiziționate prin intermediul Ministerului Sănătății, dar care, credem noi că este foarte util să fie disponibil în sistem compensat și pentru restul populației care își dorește să se imunizeze, având mult mai multe avantaje decât accesul direct, în regim compensat vorbim despre o diferență de preț pe care, evident, ar compensa-o Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Pentru noi este și mai importat impactul pe care l-ar avea predictibilitatea pe care o astfel de măsură ar asigura-o în aprovizionarea cu vaccinuri, pe termen lung, pentru că vaccinurile și asta este general valabil sunt niște produse foarte speciale, ele nu pot fi fabricate de pe o zi pe alta, ele nu pot fi disponibile într-un termen foarte scurt, procesul în sine de fabricație durează mult și pentru a avea disponibil pentru români cantități suficiente de vaccin împotriva gripei sezoniere, pentru sezonul următor, procedurile de achiziție ar trebui demarate”, a declarat, în exclusivitate. dr. farm. Răzvan Prisada, președintele ANMDMR, în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității”.
”În aceste condiții, există o problemă, de acum istorică, de a calibra necesarul de la un sezon la altul și un subiect care este de foarte mare interes la nivelul ANM este cel legat de raportările posibilelor reacții adverse, reacții adverse care sunt centralizate de ANM, dar care în momentul actual, în care doar o mică parte a populației beneficiază de vaccinarea antigripală în condiții de spre care și noi știm.
Da, știm cantitatea, cui i-a fost administrat, când, ce alte afecțiuni ar mai avea, ar fi un mare pas înainte introducerea acestui vaccin pe lista de compensare, ca să putem avea o trasabilitate concretă și de ușor de urmărit, cine, din ce lot a fost vaccinat, când a fost vaccinat, de ce alte afecțiuni mai suferă.
Și asta ar fi de mare ajutor în activitatea de farmacovigilență. Și acesta este doar un exemplu de beneficiu pe care noi îl întrevedem într-o astfel de măsură, din punctul de vedere, evident, al activității specifice ANM”, a declarat, în exclusivitate. dr. farm. Răzvan Prisada, președintele ANMDMR, în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității”.
Astfel, în ipoteza în care publicul din România va dori să se vaccineze într-un număr mai mare, jurnalistul Val Vâlcu susține că este nevoie de o planificare anticipată a necesarului de doze, fiind corelate ”comportamentele de anul acesta cu perspectiva de a obține vaccinul în anul următor”.
”Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care există variabilitate destul de mare între sezoane și anume alternează sezoanele în care, aparent, nu avem suficient vaccin cu cele în care rămân neconsumate cantități, din păcate mari, de produs”, a mai spus dr. Mihai Prisada, subliniind că ”nu putem anticipa nevoia sezonului următor uitându-ne strict la sezonul anterior. Unul dintre mare avantaje ale trecerii la un astfel de sistem ar fi tocmai acesta: o aprovizionare mai continuă și fluidă în funcție de realitatea sezonului pe care îl parcurgem”.
Întrebat dacă vaccinarea în farmacie, o acțiune bine primită și privită în alte țări, și al cărui proiect pilot a fost un succes și în România va continua și în toamnă, președintele ANMDMR afirmă că se poate gândi la extinderea sa la nivelul întregii țări.
”Programul pilot de vaccinare în farmacii a fost derulat într-un număr restrâns de unități, pentru că asta este menirea unui program pilot, pentru a vedea dacă lucrurile sunt în ordine, dacă este nevoie să se facă anumite modificări sau reglaje, el a funcționat fără probleme și nu văd niciun motiv pentru care nu ar putea fi extins în sezonul următor, referindu-ne strict la vaccinarea împotriva gripei sezoniere a populației, altele decât cele din grupele la risc.
În condițiile în care pilotul a fost unul fără probleme, părerea mea este că putem să ne gândim la extinderea lui, astfel încât încă o dată, să creștem accesibilitatea reală, atât la produsul - vaccinul în sine, cât și la furnizorul de imunizare, la condiții cât se poate de corecte, decente, supravegheate, în care imunizarea să se producă”, a concluzionat dr. farm. Răzvan Prisada.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...