Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente

limfedemul - FOTO: Freepik@el_savva
EXCLUSIV
După operația pentru cancer mamar, limfedemul apare ca o complicație invizibilă, dar gravă, ce poate limita sever mișcarea și afecta profund viața pacientelor. Care sunt metodele de tratament.

Intervențiile chirurgicale în tratamentul cancerului mamar, alături de chimioterapie și radioterapie, pot genera efecte secundare care afectează calitatea vieții pacientelor. Tulburările de mobilitate, edemele și disfuncțiile funcționale sunt frecvente, dar pot fi prevenite sau ameliorate prin programe personalizate de recuperare și exerciții fizice.

Specialiștii subliniază importanța susținerii musculare și a mobilizării încă din timpul tratamentului, pentru a reduce riscul apariției complicațiilor precum limfedemul, o afecțiune care poate afecta grav confortul pacientelor.

"Un exemplu cunoscut este cel al pacientelor care au suferit intervenții pentru cancer mamar, caz în care pot apărea tulburări de mobilitate, edem, disfuncții funcționale - motiv pentru care sunt sfătuite să facă exerciții fizice pentru a limita aceste efecte secundare", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Exercițiile fizice, esențiale după intervenția pentru cancer mamar

Ramona Schenker, psiho-oncolog la Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie Craiova, a explicat care sunt principalele programe de recuperare.

"În cadrul centrului nostru, în ultimii 5 ani, am dezvoltat numeroase programe dedicate inclusiv pacientelor diagnosticate cu cancer de sân. Avem programe care încep încă din perioada chimioterapiei neo-adjuvante, adică înainte de intervenția chirurgicală, pentru a pregăti și a susține mobilitatea și tonusul muscular.

Începem recuperarea imediat după intervenția chirurgicală, prin exerciții de mobilizare ușoară, personalizate, executate de kinetoterapeuți, alături de tehnici pentru prevenirea limfedemului. În cazurile în care recuperarea este neglijată, acest limfedem poate să apară, dar avem metode specifice pentru a-l trata: tehnici de kinesio taping, drenaj limfatic și terapie de specialitate.

Pentru pacientele care au trecut printr-o intervenție chirurgicală la sân, oferim și programe de susținere post-operatorie și post-tratament, care contribuie la menținerea tonusului muscular și la îmbunătățirea calității vieții.

Clasele de mișcare pe care le organizăm sunt gândite special pentru a păstra și îmbunătăți mobilitatea corpului", a explicat Ramona Schenker, psiho-oncolog la Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie Craiova, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Cum ajută benzile kinesio la prevenirea limfedemului după mastectomie

Limfedemul reprezintă o complicație frecventă și invalidantă care poate apărea după intervențiile chirurgicale pentru cancerul de sân, mai ales când este afectat sistemul limfatic. O metodă modernă și eficientă în prevenirea și gestionarea acestei afecțiuni o constituie utilizarea benzilor kinesio, care susțin musculatura și facilitează circulația limfatică.

"Aceste benzi au rolul de a susține ușor masa musculară și de a reduce presiunea la nivelul sistemului limfatic. Știm foarte bine că, în cazul mastectomiei - care implică de cele mai multe ori și limfadenectomie - are loc întreruperea traiectului limfatic.

Prin mișcare și prin această detensionare musculară, se creează condițiile necesare pentru ca limfa să-și găsească un alt traseu, ajutând astfel la prevenirea limfedemului. Iar limfedemul, știm cu toții, este o afecțiune care poate apărea și poate deveni invalidantă pentru pacientele noastre", a explicat Ramona Schenker, psiho-oncolog la Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie Craiova, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Mihai Leu a murit
De ce ai senzația că te strânge pielea după ce ai stat în piscină sau în mare
tratamentul oncologic - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Medicamentul care reduce tumorile cu până la 77%
Alexandru Rogobete, despre reducerea posturilor din spitale

Crossuri externe

pixel