Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima

colesterol - FOTO: Freepik@mikromarkt008
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima. Medicii au soluția. Astfel pot fi prevenite boli grave precum atacul de cord, diabetul sau cancerul, prin reducerea inflamației și menținerea sănătății inimii.

O echipă de cercetători din Texas a identificat un "întrerupător" molecular care controlează metabolismul colesterolului în timpul inflamației. O echipă de cercetători de la University of Texas at Arlington a identificat o enzimă-cheie, IDO1, care acționează ca un "întrerupător" ce dă peste cap modul în care organismul procesează colesterolul în condiții de inflamație.

Blocarea acestei enzime permite celulelor imunitare - în special macrofagelor - să își recapete capacitatea de a absorbi colesterolul, o funcție esențială pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului și a altor afecțiuni legate de inflamația cronică.

"Am descoperit că prin blocarea enzimei IDO1 reușim să controlăm inflamația din celulele imunitare numite macrofage. Inflamația este asociată cu atât de multe boli - de la afecțiuni cardiace la cancer, diabet și demență. Înțelegând mai bine IDO1 și cum să o blocăm, putem controla inflamația și restabili procesarea corectă a colesterolului, prevenind astfel apariția acestor boli", a explicat Subhrangsu S. Mandal, profesor de chimie la UT Arlington și autor principal al studiului, potrivit SciTechDaily.

Cum inflamația dereglează metabolismul colesterolului

Inflamația este un mecanism natural prin care organismul luptă împotriva infecțiilor și repară țesuturile afectate. Însă atunci când aceasta devine cronică - ca urmare a stresului, infecțiilor persistente sau leziunilor - efectele pot fi devastatoare. În astfel de situații, macrofagele nu mai pot absorbi eficient colesterolul, favorizând acumularea acestuia în pereții vaselor de sânge și crescând riscul de infarct sau accident vascular.

Cercetătorii au constatat că IDO1 se activează în timpul inflamației și produce o moleculă numită kinurenină, care interferează cu mecanismele prin care macrofagele procesează colesterolul. În experimentele realizate în laborator, blocarea IDO1 a restabilit rapid capacitatea acestor celule de a curăța colesterolul.

O strategie terapeutică în doi pași

Pe lângă IDO1, echipa a identificat și un "complice biochimic": enzima oxid nitric sintază (NOS). Aceasta amplifică efectele negative ale IDO1, ceea ce sugerează că blocarea ambelor enzime ar putea constitui o abordare terapeutică eficientă în combaterea inflamației cronice și a dezechilibrelor lipidice.

"Aceste descoperiri sunt importante pentru că știm că acumularea excesivă de colesterol în macrofage duce la formarea plăcilor de aterom și la afecțiuni cardiace. Înțelegerea modului în care inflamația afectează reglarea colesterolului ne-ar putea ajuta să dezvoltăm tratamente pentru boli precum diabetul, cancerul sau bolile neurodegenerative", a spus profesorul Mandal.

Ce urmează?

Echipa de cercetare, formată din cercetători postdoctorali, doctoranzi, masteranzi și studenți licențiați, plănuiește să continue studiile pentru a înțelege mai bine relația dintre IDO1 și reglarea colesterolului. Următorul pas este să afle dacă există și alte enzime implicate în acest mecanism și, mai ales, dacă blocarea IDO1 poate fi făcută în siguranță la oameni.

Dacă aceste direcții vor avea succes, rezultatele ar putea deschide calea pentru dezvoltarea unor medicamente inovatoare, care să prevină bolile inflamatorii înainte ca acestea să se instaleze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Mihai Leu a murit
De ce ai senzația că te strânge pielea după ce ai stat în piscină sau în mare
tratamentul oncologic - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Medicamentul care reduce tumorile cu până la 77%
Alexandru Rogobete, despre reducerea posturilor din spitale

Crossuri externe

pixel