Tratamentul oncologic, progrese. Prof. dr. Dana Stănculeanu: Discutăm de medicină personalizată

Prof. dr. Dana Stanculeanu, președintele Societății Române de Oncologoie
EXCLUSIV
Tratamentele inovative în oncologie au făcut cancerul, cu o mortalitate ridicată până de curând, să fie văzut, mai nou, ca o boală cronică.

Tratamentele în oncologie au făcut progrese uriașe, în special în ultimul decenoi. Astăzi se poate vorbi în multe cazuri despre vindecare, însă depinde foarte mult de anumiți factori.
Prof. dr. Dana Stănculeanu, președintele Societății Române de Oncologie, a fost prezentă la dezbaterea „Inovația medicală: acces, impact, schimbări”, organizată de grupul de presă DC Media Group, unde a vorbit despre progresel făcute în domeniul tratamentelor oncologice, dar și care sunt principalele condiții pentru a putea vorbi despre „vindecare” în oncologie.

„Întotdeauna în oncologie am putut vorbi de vindecarea unor boli, depinde de momentul în care pui diagnosticul și de stadiul bolii. Sigur că progresele sunt în toate direcțiile, de la prevenție până la tratamente, însă vindecarea variază și nu putem spune că toate bolile se vindecă. Dacă reușim să punem diagnostic în stadiu incipient, găsim vindecare. Dacă discutăm de boală metastatică, atunci putem discuta de prelungirea supraviețuirii fără progresie, adică omul să fie într-o remisiune de boală care poate să aibă din când în când acutizări, dar, în orice caz, nu mai vorbim de vindecare”, a explicat ea la dezbatere.
Terapiile novative au crescut speranța de viață a pacientului, fiind considerate revoluționare în oncologie. „Dacă până cu 10 ani în urmă discutam doar de tratamente pe care încercam să le adresăm bolii, de data asta discutăm de medicină personalizată, discutăm de tratamentul care se adresează tumorii respective. La baza acestor tratamente stau descoperirile noi în ceea ce privește biologia moleculară - descoperirea genomului - deci toate astea au schimbat complet perspectiva tratamentului în oncologie. Și discutăm de tratamente pe care le adresăm tomorii, sau tratamente de imunoterapie în care, practic, facem organsimul să răspundă, să aibă un răspuns împotriva tumorii, încercăm să îmbuntățim răspunsul și să deblocăm apărarea organsimului contra tumorii, mecanisme care sunt blocate tocmai de celula canceroasă”, a mai subliniat ea.
Astăzi, mai spune medicul, în oncologie sunt perspective noi în ceea ce privește tratamentul, iar tratamentele sunt combunate ș multidiscuplinare. 

Detalii, în materialul video atașat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel