Testări COVID. Dr Aysel Simin Florescu: sunt farmaciști, nu sunt doar vânzători în farmacie

Conf Dr Simin Florescu. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Doctorul Aysel Simin Florescu, managerul Spitalului „Dr. Victor Babeș” a afirmat, la dezbaterea ”Testarea în farmacie, componentă importantă a campaniilor de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”, că ordinul de ministru privind testarea în farmacii este ”de mare ajutor”.

La dezbaterea DC Media Group ”Testarea în farmacie, componentă importantă a campaniilor de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”, medicul Aysel Simin Florescu consideră ”de mare ajutor” ordinul care reglementează testarea și vaccinarea în farmacii.

”Ar fi de mare ajutor această testare și vaccinare în farmacii mai ales că ne confruntăm cu mari probleme de rețea medicală, de lipsă de specialiști și de spitale supraîncărcate. Vreau să vă spun că din punct de vedere al practicianului, al practicii clinice, de data această, prin această modificare, începând de la nivel legislativ, practic, farmaciștii au fost poziționați corect în sistemul medical. Și vine la pachet cu creșterea responsabilității acestora din punct de vedere al testărilor, al vaccinărilor, din punct de vedere al celorlalte testări - cel al glicemiei ș .a.m.d.; orientarea pacienților în continuare după efectuarea acestor testări.

Iar dacă ne referim strict la testările pentru SARS-CoV-2, din ce am reținut eu din ordinul apărut, farmaciștii au chiar posibilitatea de a introduce în sistem rezultatele și de a elibera rezultatele acestor testări, ceea ce este un lucru foarte foarte bun și, repet, este o poziționare corectă a lor pentru că ei sunt farmaciști, și nu sunt doar vânzători în farmacie. Pentru prima dată observ o poziționare corectă a colegilor noștri farmaciști și mă bucur foarte mult pentru asta”, afirmă medicul Aysel Simin Florescu.

Potrivit acestuia, astfel ”se scape presiunea pe spitale care, din păcate, în România, este foarte mare”.

”În România, spitalul a rămas singurul lor unde se oferă asistență medicală completă în acest moment, ceea ce nu este normal pentru că spitalul este o asistență medicală terțiară și în spitale ar trebui să ajungă pacienții mulți filtrați prin medici de familie, prin farmaciști, prin centrele ambulatorii, prin vechile policlinici care nu prea mai există acum. Și numai cazurile care realmente necesită îngrijire în spital, de maximă complexitate - aceștia ar trebui să ajungă în spital

Apariția acestui ordin care le dă posibilitatea colegilor noștri farmaciști posibilitatea să facă aceste testări și să facă aceste prime gesturi medicale de diagnostic și câteodată chiar și terapeutic, depinde de tipul de afecțiune, și care le permite să orienteze pacienții este un lucru nemaipomenit care va scădea presiunea pe noi cu siguranță și ne va lăsa să acordăm asistență medicală fără acea hărțuială continuă de la camerele de gardă de care se vorbea înainte, fără acea epuizare a medicilor cu cazurile care nu aveau ce să caute la spital - cazuri care trebuiau să fie undeva în ambulator sau la farmacist sau la medicii de familie”, adaugă medicul Aysel Simin Florescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel