Supraimpozitarea, necesară pentru prevenția în sănătate. Adrian Wiener: Logica este să compensezi povara de boală generată de aceste produse

supraimpozitarea - FOTO: Freepik@diloka107
EXCLUSIV
Supraimpozitarea este necesară pentru a preveni anumite boli prin descurajarea consumului produselor nocive. Dr. Adrian Wiener, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților a explicat care este viziunea.

Supraimpozitarea produselor care dăunează sănătății este necesară pentru a preveni anumite boli. Dr. Adrian WIENER, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților a explicat în exclusivitate la DC Medical în cadrul dezbaterii ONLINE: ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor” care este viziunea în această direcție. 

”Trebuie găsite resurse chiar din generatorii de focare de boală. Noi am încercat o supraaccizare în zona produselor care generează boală, mă refer la băuturile răcoritoare, tutun, alcool. Măcar o parte din această acciză ar trebui redirecționată către acest fond de inovare. Logica accizării este să compensezi într-un fel sau altul povara de boală generată de aceste produse.

40% din povara de boală din România este dată de factori de risc evitabili, printre care cel mai important este tutunul. Alimentația nesănătoasă este un alt factor de risc foarte important, dar cred că trebuie găsite formule care să compenseze și finanțarea inovativelor”, a explicat dr. Adrian WIENER, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților a explicat în exclusivitate la DC Medical în cadrul dezbaterii ONLINE: ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor”.

Vezi și: România dă pe sănătate 6% din PIB, Europa dă 9%. Buicu: Dacă cineva se uită doar la bani ar fi tentat să spună - De ce dăm atâția bani pentru tratament? O spun foarte clar!

Supraimpozitarea crește încasările la buget

”În ceea ce privește asigurările private de sănătate, un astfel de sistem ar contribui la creșterea ponderii în PIB a alocărilor din Sănătate”, a subliniat Val Vâlcu. 

”Cu siguranță, dar ele, în primă fază, trebuie să fie pe piață. Trebuie să apară, să fie înregistrate și să existe pe piața românească. Să fie atractivă piața românească pentru aceste medicamente. Accesul la ele sau diferența de preț între ceea ce compensează statul să fie acoperită printr-o formă de asigurare, chiar privată. Nu cred că există o singură măsură punctuală prin care să ameliorăm accesul pacientului român la medicamente inovative și cred că trebuie făcută o strategie care să includă mai multe linii”, a mai precizat dr. Adrian Wiener.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Semaforul alimentelor. Wiener, despre cele CINCI culori: Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor

Semaforul alimentelor reprezintă implementarea unui sistem de etichetare Nutri-Score pentru produsele alimentare, astfel încât consumatorii să fie informați, într-o formă simplificată, asupra calități nutriționale a alimentelor.

Cinci culori

Alimentele ar urma să fie grupa în cinci culori și cinci litere, de la A la E. Verdele închis, respectiv litera A, indică alimentele cu cea mai bună valoare nutrițională, în timp ce roșul, litera E, marchează produsele cu o calitate nutritivă mai redusă.

Culorile, dintre acestea, verde deschis, galben, portocaliu, respectiv literele B, C, D arată un conținut cu valoare nutrițională intermediară. Nutri-Score nu împarte însă alimentele în sănătoase și respectiv nesănătoase, ci îndrumă în ceea ce privește alegerea produselor alimentare pentru promovarea unei alimentații echilibrate.

Vezi și: Soluția în tratarea cancerului. Pauliuc: Pun PARIU că ați văzut măcar o dată o persoană dragă luptând cu boala. Dacă putem să oprim durerea, atunci să profităm de asta!

„Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezității. Iar etichetarea Nutri-Score, gratuită și voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calității nutriționale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franța în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene. În Franța, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că și-au schimbat în bine cel puțin un obicei alimentar”, declară deputatul Adrian Wiener.

Facilitează alegerea alimentelor sănătoase

Sistemul Nutri-Score facilitează alegerea alimentelor mai sănătoase, pentru a limita bolile cardio-vasculare, obezitatea și diabetul, dar și să stimuleze industria agro-alimentară. Măsurătorile Nutri-Score se fac per 100 g sau 100 ml de produs și sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului (conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe/legume și conținutul de oleaginoase), iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea (valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grasimi saturate).

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel