"S-au lansat tot felul de teorii că vrem să ne omorâm vârstnicii". Victoria Aramă: Acum spitalul este plin de vârstnici cu forme severe de gripă. Sunt nevaccinați

romanii - FOTO: Freepik@thelizton
EXCLUSIV
Românii sunt reticenți în ceea ce privește vaccinarea. Persoanele vârstnice au la dispoziție, începând din acest an, un tip de vaccin antigripal mult mai eficient, însă deja au fost lansate anumite teorii ale conspirației.

Un vaccin destinat persoanelor vârstnice cu sistemul imunitar compromis este disponibil în farmaciile din țară. Acesta îi apără pe vârstnici de formele severe ale gripei. 

Studiile arată că vaccinul gripal cu doză mare de antigene s-a dovedit a fi cu 24,2% mai eficient în protejarea persoanelor vârstnice de infecţia gripală, decât vaccinul cu doză standard de antigene. De asemenea, acesta este asociat cu o rată de spitalizare pentru gripă şi pneumonie cu 64,4% mai mică comparativ cu vaccinul gripal cu doză standard. 

Teoria conspirației

Dr. Victoria Aramă, prof. univ. UMF Carol Davila București, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Informarea susține vaccinarea" despre eficacitatea vaccinului antigripal cu doză înaltă.

Studiile indică faptul că vaccinurile cu doză mare conțin o concentrație de antigen de patru ori mai mare, sporindu-le eficacitatea împotriva tulpinilor de gripă de tip A și B. 

Din cauza ratei alarmante a mortalității în rândul persoanelor în vârstă cauzate de gripă și răceli, cercetătorii au căutat modalități de a îmbunătăți imunizarea acestora.

Vârstnicii, cu vârsta peste 65 de ani, reprezintă 90% din totalul deceselor anuale provocate de gripă și răceli, subliniind astfel importanța crucială a vaccinării în această categorie de vârstă.

"Este un vaccin antigripal cu doză înaltă de antigene care este gândit pentru pacientul vârstnic care are un grad de imunodepresie din cauza vârstei, motiv pentru care răspunsul lui la vaccin este mai slab decât al unui adult tânăr. Studiile au demonstrat că utilizarea acestui vaccin cu doză mai mare de antigene va produce un răspuns imun mai puternic la vârstnic și îl va proteja mai bine de formele severe de gripă.

Acest concept nu a fost primit prea bine de antivacciniști. Deja s-au lansat tot felul de teorii că vrem să ne omorâm vârstnicii, doar că ce pot să vă spun acum este că spitalul este plin de vârstnici cu forme severe de gripă. Sunt nevaccinați", a explicat dr. Victoria Aramă, prof. univ. UMF Carol Davila București, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Informarea susține vaccinarea".

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel