România, codașă la prevenție. Gindrovel Dumitra: Portugalia, 90% acoperire vaccinală pentru HPV, România, zero

romania - FOTO: Freepik@veronastudio
EXCLUSIV
România stă prost în ceea ce privește acoperirea vaccinală pentru cancerul de col uterin. Boala poate fi prevenită prin vaccinare.

România este codașă în ceea ce privește prevenția. Prevenția în sănătate nu se limitează doar la evitarea bolilor. Ea poate contribui și la îmbunătățirea stării generale de bine prin promovarea sănătății mintale, gestionarea stresului și menținerea unui echilibru între viața personală și profesională.

România, codașă

Dr. Gindrovel Dumitra, secretar general CMR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Informarea susține vaccinarea", care este decalajul în ceea ce privește prevenția.

"În Portugalia, campania de vaccinare a avut succes împotriva COVID. Au ajuns rapid la acoperire vaccinală de 90% pentru două doze și apoi au ajuns la 98%. 

În zona media se discuta despre influența unui anumit conducător pe care l-au numit la conducerea campaniei, însă, la baza succesului stă, de fapt, educația persoanelor și când vorbesc de educație mă refer la modul în care o persoană se adresează corpului medical. 

Portugalia raporta 90% acoperire vaccinală pe HPV, raporta o aderență la programele de screening pentru cancerul de col uterin de 87% și ar trebui să ne uităm la cifrele pe care le raportăm noi, în România. 

La noi, aderența pentru primul ciclu, pentru screeningul de cancer de col uterin a fost de doar 8%, respectiv pentru vaccinarea HPV era aproape zero.

Despre asta trebuie să vorbim în viitorul apropiat, despre educație pentru sănătate, despre o alfabetizare care trebuie să înceapă din perioada școlară.

Portugalia a reușit să recupereze decalajul pe care îl avea față de țările vestice", a explicat dr. Gindrovel Dumitra, secretar general CMR, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Informarea susține vaccinarea".

Vaccinare - FOTO: Freepik@natabuena

Portugalia, campioană și la vaccinarea antigripală

De altfel, și în ceea ce privește vaccinarea antigripală există decalaje semnificative. 

"În ceea ce privește vaccinarea antigripală la grupele de risc, Portugalia alături de Marea Britanie și Olanda sunt țările care ating, uneori, acest prag stabilit de OMS. OMS și CE au stabilit ca țintă ca 75% din persoanele care se află în grupele la risc să fie vaccinate antigripal", a mai explicat dr. Gindrovel Dumitra, secretar general CMR, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Informarea susține vaccinarea".

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel