Prof Raluca Radu: cum se fac bani de pe urma fake-news-urilor rostogolite pe Internet

Fake news
EXCLUSIV
Prof. univ. dr. Raluca RADU - Director al Departamentului de Jurnalism, Universitatea din București, a vorbit la dezbaterea „Totul despre vaccinul gripal 2020-2021” despre utilizarea platformelor de socializare pentru promovarea unor fake-news-uri.

Prof. univ. dr. Raluca RADU - Director al Departamentului de Jurnalism, Universitatea din București, a fost prezentă la dezbaterea „Totul despre vaccinul gripal 2020-2021” organizată de trustul de presă DC Media Group, unde a vorbit despre modul în care sunt utilizate platformele de socializare pentru promovarea unor știri false.

Mesajele antivacciniste au, în general, la bază un astfel de fake-news, în spatele căruia se ascunde un interes financiar.

„S-a observat că există un discurs la nivel global care folosește platformele de socializare, de exemplu folosește Google sau Facebook. Au fost presiuni foarte mari din partea asociațiilor de pacienți și din partea organizațiilor care reprezintă medici, care reprezintă organizații internaționale gen UNCEF, să existe o asumare de răspundere pentru platformele de socializare în ceea ce privește gestionarea discursului antivaccin și, din fericire, platformele de socializare și-au asumat această răspundere să nu mai distribuie mesaje care sunt evident false. Dar, în continuare, există un discurs antivaccinist care trebuie urmărit la nivel mondial și la nivel local pentru că în continuare sunt motive puternice pentru antivacciniști să promoveze acest discurs. De exemplu există un caz în Statele Unite ale Americii: proprietarul unui site care se traduce „războaiele informaționale”, sau „războaiele informației” care câștigă foarte mulți bani, pentru că pe acest site pe care lansează foarte multe teorii ale conspirației, el vinde și suplimente alimentare. Și are o motivație financiară să lanseze tot felul de povești care apoi circulă și care ajung inclusiv în România și sunt traduse folosind aceleași imagini sau același fir narativ. Dar el face acest lucru pentru bani și se poate dovedi acest lucru intrând pe site-ul lui; pe el de o parte lansează povești pentru adulți, pe de altă parte vinde suplimente alimentare cu ajutorul acelor povești”, a explicat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel