Mișcarea, secretul longevității. Prof. dr. Gabriel Prada: Este ca un masaj pe creier

miscarea - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Acesta este secretul longevității. Doar 15 minute sunt necesare pentru a ne prelungi viața cu câțiva ani de zile.

Vezi și: Zonele rurale din Gorj și Buzău, epicentrele longevității în România. Prof. dr. Gabriel Prada: Se compară cu prevalența la nivelul țării

Într-o lume în care sedentarismul devine o normă, prof. dr. Gabriel Prada, director medical al Institutului "Ana Aslan", ne aduce în atenție importanța mișcării pentru o viață lungă și sănătoasă.

Activitatea fizică, esențială

Potrivit studiilor, activitatea fizică nu doar că îmbunătățește starea de sănătate, ci poate fi considerată "un masaj pe creier", stimulând funcțiile cognitive și contribuind la longevitate.

"Proporția vârstnicilor ajunge cam până la 6% în unele zone din țară. În zonele rurală e această proporție mare de vârstnici și are explicație. Nu neaparat mediul înconjurător favorizează existanța îndelungată, ci și modul de viață. În mediul rural, este mai redus sedentarismul comparativ cu mediul urban. 

În mediul urban, cu cât suntem mai urbanizați, suntem mai sedentari pentru că apar tot felul de elemente. Faptul că trebuie să ajungem într-un anumit loc și nu putem merge pe jos, trebuie să luăm un mijloc de transport, autoturism sau altceva care ne duce mai repede, dar totul cu un cost. Ajungem la repede, economisim timpul, dar scade efortul fizic și apar o serie de probleme. 

Exista un studiu care arăta că mersul pe jos este ca un fel de masaj pe creier pentru că membrele inferioare și membrele superioare au o reprezentare importantă pe creier", a explicat prof. dr. Gabriel Prada, director medical al Institutului "Ana Aslan" și șeful disciplinei de geriatrie gerontologie de la Universitatea "Carol Davila", la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Tavapadon, efect semnificativ în boala Parkinson. Controlează simptomele

Vezi și: Răspunsul imun de tip 2 ar putea asigura remisia cancerului pe termen lung

Vezi și: MAL, noua grupă sanguină identificată de oamenii de știință. Pas major în genetica transfuziilor de sânge

Mișcarea, secretul longevității - FOTO: Freepik@abdullahbsl07

Mersul pe jos rapid prelungește speranța de viață

Cercetări recente publicate în Mayo Clinic Proceedings au descoperit că viteza de mers pe jos poate afecta durata de viață. Cercetătorii au constatat că persoanele care merg rapid pot trăi mai mult, indiferent de indicele de masă corporală (IMC). Femeile care merg în pas rapid pot beneficia de o creștere a speranței de viață de până la 15 ani în comparație cu femeile care merg mai încet. Acest număr poate ajunge până la 20 de ani pentru bărbați.

"De asemenea, s-a făcut un studiu care arată că persoanele care merg pe jos în pas rapid cam un sfert de oră în fiecare zi, timp de 10 ani, au o speranță de viață cu 6-8 ani mai mare decât cei care nu merg în acest mod. Recomandarea este să desfășurăm o activitate fizică. 

În plus, în mediul rural există o alimentație bogată în fructe și legume, mai ales, pe care le obțin din grădina proprie.

Există o prevalență mai mare în zonele subcarpatice, rurale, mai ales, unde clima este ceva mai blândă, dar, repet, nu clima este cel mai important factor, ci modul de trai", a mai explicat prof. dr. Gabriel Prada, director medical al Institutului "Ana Aslan" și șeful disciplinei de geriatrie gerontologie de la Universitatea "Carol Davila", la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

pasiunea in cuplu - FOTO: Freepik@Phaisitsawan
EXCLUSIV

Crossuri externe

pixel