Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali

chisturile pancreatice - FOTO: Freepik@WangXiNa
EXCLUSIV
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.

Vezi și: Pancreatita acută, pericolele ascunse ale exceselor alimentare în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Pune viața în pericol

Chisturile pancreatice sunt formațiuni în interiorul pancreasului care conțin lichid. Acestea pot varia în dimensiune, conținut și origine, fiind clasificate în funcție de caracteristicile lor. 

Chisturile pancreatice, când devin canceroase

Chisturile pancreatice reprezintă un subiect de mare interes în comunitatea medicală internațională, mai ales datorită riscului potențial de transformare malignă al unora dintre acestea.

"Ați vorbit despre chisturile mucinoase și le-ați definit ca unul din factorii de risc, un tip de leziune care se poate maligniza. Aș vrea să detaliați un pic, dat fiind că, cu o frecvență destul de mare în populație se întâlnește această noțiune de chist pancreatic.

Bineînțeles că nu toate sunt mucinoase și atunci aș vrea să spuneți ce poate fi o leziune chistică și care dintre ele sunt cu potențial de malignizare, deci trebuie urmărite mai strâns, care dintre ele trebuie urmărite, poate la intervale ceva mai lungi", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate, de la DC Medical și DC News.

Vezi și: Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil

În cadrul emisiunii Academia de Sănătate, moderată de acad. prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterolog, a explicat complexitatea diagnosticării și tratamentului acestor leziuni, subliniind importanța unei abordări multidisciplinare și a unui diagnostic corect.

"Chisturile de pancreas reprezintă un subiect extrem de interesant, extrem de important, discutat în multe congrese și recent este unul din congresele mari care se ocupa de asemenea chisturi este Congresul de la Tokyo din 2024.

Problema acestor chisturi este că nu toate sunt cu risc de malignizare, nu toate sunt mucinoase, cele mai multe nu sunt. Și atunci se pot face niște tratamente care duc la morbiditate și poate mortalitate mare a pacientului, adică pacienții sunt operați sau se fac alte intervenții, non-chirurgicale, dar invazive degeaba.

În primul rând un chist ca să intre în discuția legată de riscul de cancer, trebuie să fie mucinos. Și atunci ideea este ca pacientul să ajungă într-un centru specializat, să ia legătura cu unul din medicii de acolo și să facă niște teste, cum este ecoendoscopia cu puncție la aceste chisturi care într-adevăr merită puncționate pentru că nu toate se puncționează.

Aici intrăm într-o discuție legată de chisturi care determină dilatare de virsun, de canal principal al al pancreasului, și sunt niște criterii foarte clare. Sunt niște criterii care sunt de risc pentru pacient cum sunt durerea, icterul, markerii tumorali, eventual noduli murali care pot fi văzuți endoscopic și bineînțeles puncționați ecoendoscopic.

Dacă pacientul are asemenea factori de risc, atunci chiar merită merită operat. Altfel, dacă dimensiunile sunt mai mici, atunci pacientul trebuie urmărit cu o frecvență legată de vârstă, de alți factori și de dimensiunile chistului. Se urmărește dacă chistul crește în dimensiuni, dacă se modifică ca aspect.

Toate astea necesită urmărire imagistică,  însemnând fie rezonanță magnetică, fie cu ecoendoscopie. Cel mai simplu este cu tomografie computerizată, dar metodele de vârf sunt rezonanța și ecoendoscopia", a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterolog, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi și: Vitamina D în doze mari, impact asupra diabetului. Ce efect are, de fapt, Vitamina D

Chisturi pancreatice - FOTO: Freepik@peoplecreations

Chisturile pancreatice, diagnostic

Diagnosticul corect al chisturilor pancreatice necesită investigații de specialitate, precum ecoendoscopia cu puncție. Abordarea chisturilor pancreatice cu potențial malign necesită tratament într-un centru multidisciplinar specializat. 

"Ați vorbit de posibilitatea de a diagnostica aceste chestii în centre specializate și de a stabili indicația chirurgicală sau urmărirea în astfel de centre specializate. Ce caracteristici, ce ar trebui să aibă un astfel de centru și în România căror centre se poate adresa un pacient?", a mai spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate. 

Vezi și: Cardiacii, expuși riscurilor în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Insuficiențele cardiace se acutizează. Se agravează

Pacienții diagnosticați cu chisturi pancreatice trebuie să beneficieze de o abordare integrată, în care decizia terapeutică este luată în urma consultării unei echipe medicale diverse.

"Lumea medicală este foarte interesată de pancreas în ultimul timp și în special de cancerul de pancreas, pentru că mortalitatea și mobilitatea sunt foarte mari și atunci interesul este pentru aceste centre dedicate pancreasului. 

Chirurgul are un rol esențial, pentru că ideea că această tumoră poate fi operată este o idee esențială. Orice am face, trebuie să ajungem acolo ca pacientul să poată fi operat, evident, dacă se poate. 

Încercăm să dezvoltăm în România asemenea centre. Nu sunt foarte multe, sunt în centrele universitare. Există un site al  Asociației Române pentru Pancreas, în care am încercat să în care avem informații pentru pacienți pe înțelesul lor, în care am încercat să creionăm câteva centre în care se face ecoendoscopie și pacienții pot fi trimiși către  intervenție chirurgicală.

Este vorba de un centru multidisciplinar, cu chirurgie, cu gastroenterologie, cu posibilitatea de ecoendoscopie și puncție, cu anatomopatolog dedicat, cu oncolog dedicat, imagist dedicat, pentru că nici imagistica nu este simplă, adică rezonanța magnetică sau tomografia trebuie să fie standardizată.

Totul trebuie să fie cu o preocupare permanentă pentru asemenea tumori și pacienții trebuie discutați în ședințe multidisciplinare, așa cum se întâmplă în Institutul Clinic Fundeni, o dată pe săptămână avem asemenea discuții. Este un centru care este focalizat pe o asemenea patologie", a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterolog, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Alertă de fum la Spitalul Marie Curie din București

Crossuri externe

pixel