Ce pățești dacă mănânci ciocolată. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Scade presiunea

ciocolata - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Ciocolata este una dintre cele mai îndrăgite delicii, însă consumul său poate avea efecte neașteptate.

Ciocolata este o tentație pentru mulți dintre noi, dar consumul său poate avea implicații surprinzătoare asupra sănătății, în special când vine vorba despre sistemul digestiv. Deși este cunoscută pentru efectul său de relaxare și pentru abilitatea de a îmbunătăți starea de spirit, ciocolata, mai ales cea care conține cacao, poate influența negativ funcționarea esofagului.

Într-un interviu exclusiv oferit pentru Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, profesorul doctor emerit Silviu Constantinoiu, specialist în chirurgia esofagiană, explică de ce consumul de ciocolată poate favoriza refluxul gastroesofagian și oferă soluții pentru cei care nu vor să renunțe la această plăcere culinară.

"La manometrie, în mod normal, presiunea sfinterul esofagian inferior este cam între 12 și 20 milimetri coloană de mercur. Când presiunea în sfincterul sofagian scade sub 10, unii zic sub opt, apare matematic refluxul. Ciocolata, mai ales cea maronie care conține cacao, scade presiunea.

De aceea poate indica dacă tot îi place ciocolata, să mănânce ciocolată albă, fără cacao", a explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Ciocolata poate fi o cauză frecventă a refluxului gastroesofagian, iar cei care se confruntă cu simptome de arsuri sau reflux ar trebui să ia în considerare opțiuni mai sigure pentru a proteja sănătatea lor esofagiană. Alegerea ciocolatei albe ar putea fi o soluție, dar, ca întotdeauna, consultarea unui specialist rămâne esențială pentru o gestionare adecvată a alimentației și a sănătății digestive.

Ciocolata - FOTO: Freepik@kroshka__nastya

Compușii care provoacă reflux

Ciocolata poate provoca reflux acid din mai multe motive. Unul dintre principalele motive este conținutul său de grăsimi și de cofeină, care pot relaxa sfincterul esofagian inferior (muschiul care se află la capătul esofagului și care împiedică acidul gastric să urce în esofag). Atunci când acest sfincter se relaxează, acidul gastric poate ajunge în esofag, provocând simptome de reflux acid, cum ar fi arsurile la stomac.

În plus, ciocolata conține și teobromină, un compus care poate stimula producția de acid gastric. De asemenea, zahărul și alți aditivi din ciocolată pot contribui la inflamația mucoasei esofagiene, exacerbând astfel simptomele de reflux acid.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Când durerea de stomac este, de fapt, semnul unui infarct. Nu ignora acest simptom

Crossuri externe

pixel