Ce sunt chisturile pancreatice. Când...
Vezi și: Vitamina D în doze mari, impact asupra diabetului. Ce efect are, de fapt, Vitamina D
Cancerul rămâne una dintre cele mai mari provocări ale medicinei, afectând milioane de oameni anual. Deși progresele în diagnostic și tratament oferă noi perspective, lupta împotriva acestei boli necesită o abordare complexă și personalizată, alături de o mai bună înțelegere a factorilor de risc și a prevenției.
Prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterolog, a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, de ce cancerul de pancreas are o evoluție nefavorabilă.
"Cancerul de pancreas este un cancer cu o evoluție dramatică. Din fericire, nu este foarte frecvent. Riscul, de-a lungul vieții este de 1,3 - 1,5%, ceea ce pe de altă parte face și dificil diagnosticul în ceea ce privește screening-ul, pentru că din punct de vedere al cost-eficienței, screening-ul indicat la cancerele care au un risc de-a lungul vieții de peste 5, cum sunt cancerul de colon, în cancerul de sân.
Atunci pacientul este diagnosticat într-un moment dificil, în care speranța lui de viață este este mică. Putem să ne orientăm asupra pacienților cu risc crescut de cancer de pancreas", a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterolog, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Cancerul de pancreas - FOTO: Freepik@brgfx
Există însă categorii de persoane la care riscul de cancer pancreatic este semnificativ mai mare.
"Risc crescut prin afecțiuni genetice sau familiale sau prin factori de risc cum sunt fumatul, obezitatea, diabetul, pancreatita cronică și pacienții care au avut pancreatită acute, care pot fi un semnal de cancer de pancrense, pentru că tumora obstrucționează unul din ductele pancretice și, de fapt, este vorba de un cancer care a determinat pancreatita acută.
Deci asupra acestor entități ne putem ne putem focaliza și atunci poate putem face mai mult în cancerul de pancreas. Știm destul de multe lucruri despre despre acest cancer, știm că el nu apare de novo, adică din nimic. Sunt niște leziuni precursoare. Pe unele le putem diagnostica și le putem urmări sau le putem trata, cum sunt chisturile mucinoase, pe altele nu le putem diagnostica.
Sunt niște leziuni extrem de mici, așa zisele panin. Sunt niște leziuni care nu se pot vedea în momentul de față. Poate inteligența artificială ne va spune mai mult cu radiobiomica, dar în momentul de față nu mai asupra acestor leziuni de tip chisturi mucinoase ne putem ne putem orienta", a mai explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterolog, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Vezi și: Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Deși există progrese importante în înțelegerea cancerului de pancreas, principala provocare rămâne detectarea sa într-un stadiu incipient. Focalizarea pe pacienții cu risc crescut, dezvoltarea tehnologiilor avansate și colaborarea interdisciplinară sunt esențiale pentru îmbunătățirea prognosticului acestei boli devastatoare.
"Speranța de viață a acestor pacienți este mică din cauza faptului că sunt diagnosticați tardiv. Singura modalitate de a crește supraviețuirea după diagnostic este chirurgi, dacă pacientul se poate, se poate opera în momentul diagnosticului.
Asocierea cu cu chimioterapia este importantă înainte sau și după. Sunt o mulțime de discuții în literatură, lucrurile sunt destul de bine standardizate, dar problema cea mai importantă rămâne diagnosticul precoce", a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterolog, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce sunt chisturile pancreatice. Când...
Această boală te poate ucide repede....
Aceasta este temperatura optimă la...
Acest tip de cancer are o evoluție...
Acesta este cel mai important lucru...
Salata de boeuf și murăturile pot...
În noaptea de joi spre vineri,...
Genele lungi și voluminoase au...