Știai că data și grosimea primei...
Mamografia este una dintre cele mai importante investigații medicale utilizate pentru diagnosticarea și monitorizarea sănătății sânilor.
Mamografia este un test imagistic care utilizează razele X pentru a detecta modificări ale țesutului mamar, inclusiv semne incipiente de cancer de sân.
Mamografia este o tehnică radiologică neinvazivă care permite obținerea unor imagini detaliate ale sânilor. Aceasta poate detecta leziuni sau formațiuni care nu sunt palpabile în timpul examenului clinic, făcând din mamografie un instrument esențial în prevenția cancerului de sân.
“Majoritatea programelor de depistare a cancerului de sân sunt pentru persoane între 50 și 75 de ani. Dar lasă descoperit cam un sfert din cazurile de cancer, care vin înainte de această vârstă.
20% sunt înainte de vârsta de 50 și numărul crește - aici e impactul cel mai dramatic - pentru că sunt mai mulți ani câștigați de viață. Parcă ne pare rău de toate pacientele, dar de una mai tânără ne pare încă și mai rău.
Și în această situație am vrea totuși să coborâm această vârstă”, a declarat medicul Ștefan Voiculescu, pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.
“Mamografia e examenul depistării. Și aici iar a fost o capcană. Lumea o vede ca examenul sânului. Există alternative.
Mamografia e folosită în depistare pentru o viteză uriașă cu care se poate face această depistare.
Gândiți-vă că radiologul folosește numai 2 min să vadă 4 filme și să dicteze rezultatul. Ne permitem în această situație chiar luxul să fie doi radiologi care văd aceleași filme, că sunt 4 min. În vreme ce o ecografie durează 20 - 30 de minute, un RMN durează 40, uneori 60 min.
Adică nu putem face depistări cu așa ceva.
Dar pe de altă parte, între 40 și 50 de ani, că există programe care încep la 40 cu mamografie și mamografia trimite un sfert sau o treime din cazuri cu sân dens la ecografie ulterior.
În principiu, sub 50 de ani, ecografia ne dă mai multe informații decât mamografia, dar nu o excludem.
Dacă avem cel mai mic dubiu, mamografie și ecografie. Asta e de aur.
RMN ne poate da date în cazuri delicate sau în cazuri în care nu sunt de acord ecografia și mamografia și ea vine ca arbitru sau în cazuri în care vreau să fac chirurgie conservatoare și am un dubiu că ar fi multi-centric acel cancer. Se întâmplă mai rar, dar se poate întâmpla și atunci aș vrea să recurg la această investigație.
Sau sunt paciente cu risc genetic care au un risc foarte mare”, a mai spus medicul Ștefan Voiculescu.
- Femeile de peste 40 de ani ar trebui să faci o mamografie de screening o dată la doi ani.
- Femeile cu un risc crescut de cancer, cu antecedente familiale de cancer de sân sau mutații genetice precum BRCA1 / BRCA2, ar putea începe investigațiile mai devreme, conform recomandărilor medicului.
- La femeile mai tinere, medicul poate recomanda alteinvestigații, cum ar fi ecografia mamară, deoarece densitatea mai mare a țesutului mamar poate reduce eficiența mamografiei.
Vezi emisiunea AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...