Ce mă așteaptă înainte și după implantarea unei proteze de șold

proteza de sold - FOTO: pixabay
Protezele de șold sunt mai frecvent implantate în România pe măsură ce tehnologii din ce în ce mai avansate ajung la îndemâna medicilor.

Totuși, o operație de schimbare a șoldului (artroplastie) implică riscuri și complicații crescute, dacă nu este indicată și realizată de un chirurg ortoped experimentat. Pacienții au însă posibilitatea de a solicita o a doua opinie cu privire la indicația intervenției chirurgicale.

Materialele din care sunt fabricate protezele și design-ul acestora s-au îmbunătățit constant, la fel ca și tehnicile chirurgicale. Cu toate acestea, o operație de șold reprezintă o intervenție majoră pentru organism. Deși există criterii clare pentru momentul în care o operație este indicată, decizia de a opta pentru o proteză de șold nu este ușoară.

Artroza, cauza durerilor de șold

Articulațiile șoldului suportă solicitări mari în viața de zi cu zi. Cât timp există suficient cartilaj protector și lichid articular între capul femural și acetabul, articulația poate funcționa fără durere. Însă, suprasolicitarea, utilizarea incorectă sau uzura legată de vârstă pot duce la deteriorarea cartilajului, provocând artroza (coxartroza). Spațiul articular se reduce treptat, până când osul ajunge să frece direct pe os, ceea ce poate provoca inflamații și dureri severe.

Alte cauze pot include defecte congenitale (displazii) sau probleme de vascularizație (necroza aseptică de cap femural). Este important de știut că durerile de șold pot avea și alte cauze, cum ar fi afecțiuni ale coloanei vertebrale sau probleme musculare, care trebuie investigate.

Când este necesară o proteză de șold

Durerile de șold tind să se agraveze treptat, alternând între episoade mai dureroase și mai puțin intense. Dacă tratamentele conservatoare nu funcționează după cel puțin trei luni, iar radiografiile arată un grad avansat de uzură, iar pacientul suferă de dureri intense și limitări funcționale în viața de zi cu zi, se poate recurge la operația de implantare a unei proteze de șold.

Obținerea unei a doua opinii medicale

Pacienții pot solicita o a doua opinie de la medici ortopezi supraspecializați (cu experiență) în protezarea șoldului. Obiectivul este reducerea intervențiilor chirurgicale nejustificate, la fel creșterea siguranței că prima indicație chirurgicală a fost corectă.

Se urmărește excluderea altor cauze ale durerilor de șold și asigurarea că toate opțiunile non-chirurgicale au fost încercate înainte de a decide asupra unei proteze.

Informațiile de pe website-urile de profil pot fi de ajutor.

Pregătirea pentru operația de șold

Pentru a reduce riscul de complicații, pacienții sunt sfătuiți să renunțe la fumat și alcool cu șase săptămâni înainte de operație. O alimentație echilibrată și tratarea oricăror afecțiuni preexistente sunt de asemenea esențiale. Exercițiile fizice și antrenamentele respiratorii pot îmbunătăți starea generală înainte de intervenție.

Desfășurarea operației de șold

În timpul operației, care durează o oră, se înlocuiesc capul femural și acetabulul cu o proteză totală de șold. Complicațiile posibile includ pierderea de sânge, infecții, tromboze sau leziuni nervoase sau vasculare. Recuperarea începe imediat după intervenție, iar pacienții stau în spital între trei și cinci zile. Se urmărește recuperarea rapidă postoperatorie, pentru ca pacientul să părăsească pe picioare spitalul (Fast track recovery).

Recuperarea postoperatorie

După spitalizare, urmează procesul de reabilitare, care poate fi staționar sau ambulatoriu. Scopul este adaptarea la proteza de șold, întărirea musculaturii și îmbunătățirea mobilității. Majoritatea pacienților se bucură după câteva zile după operație de o reducere semnificativă a durerii și de o mai bună mobilitate.

Viața cu o proteză de șold

În primele săptămâni, pacienții trebuie să evite poziții sau mișcări riscante care ar putea duce la luxarea protezei. După aproximativ trei luni, proteza devine stabilă și pacienții pot relua activitățile normale. Sporturile cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul, dansul sau înotul, sunt recomandate pentru menținerea mobilității.

Durabilitatea unei proteze de șold

Protezele moderne sunt foarte durabile: aproximativ 95% sunt funcționale după 20 ani. Înlocuirea protezei este necesară doar în cazuri de slăbire, infecție sau fracturi.

Tratamente alternative, fără operație

În cazurile de artroză, terapia conservatoare este prima opțiune. Mișcarea regulată ajută la lubrifierea articulațiilor și la întărirea musculaturii. Fiziokinetoterapia, exercițiile la domiciliu și medicamentele antiinflamatoare pot amâna nevoia de proteză.

Protezele de șold reprezintă o soluție eficientă, dar trebuie utilizate cu precauție și doar atunci când alte opțiuni au fost epuizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Tratamentul pentru AVC ischemic - Foto: Freepik @user19987712
EXCLUSIV
Tratamentul pentru AVC ischemic. Dr. Cristian Pandrea: dizolvă cheagul de sânge
Denis Law, câștigatorul Balonului de Aur, a murit

Crossuri externe

pixel