Nu poți să înghiți sau simți că îți rămâne mâncare în gât? Boala ciudată pe care s-ar putea să o ai: Este o cauză de cancer

Acalazie - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Simți că îți rămâne mâncare în gât sau ai probleme de înghițire? Ce este acalazia, boala care îți poate transforma esofagul într-o adevărată capcană alimentară ce se poate transforma în cancer.

În general, termenul acalazie descrie o funcționare defectuoasă a acelor părți ale mușchilor netezi ai organelor goale (de exemplu, gât, stomac, intestine) care au o funcție de închidere.

În general, aceasta descrie incapacitatea sfincterului inferior al gâtului (sfincterul esofagului sau cardia) de a se deschide suficient pentru ca o bucată de mâncare să treacă în stomac. În plus, motilitatea (peristaltismul) întregului gât poate fi afectată negativ, potrivit achalasie-selbsthilfe.de.

Acalazia este o tulburare rară a esofagului care afectează capacitatea acestuia de a transporta alimente și lichide din gură în stomac.

"Acalazia este o afecțiune interesantă și cu o istorie nu prea noua. În secolul 17 spre 18, un englez trata acalazia, pentru că avea niște bolnavi care nu puteau să înghită bine.

Și îi trata prin niște dilatații cu niște oase de balenă, oricât ni s-ar părea de curios.

Acalazia s-a descris ca fiind un mega-esofag, un esofag care se dilată enorm. De ce? În regiunea sfincterului esofagian inferior există, ca în orice tunică a tubului digestiv, un plex numit plexul mientelic, cu niște celule ganglionare care acționează solitar uneori, când bolnavul, când stomacul este enervat, el rămâne plegic și apoi își reia activitatea.

La acești bolnavi dispar celulele ganglionare. Nu se știe precis de ce. S-au inventat tot felul de cauze. Unii au zis post infecție gripală. Alții au zis prin deficit de vitamina B1, alții după boala Berry-berry, alții că defectul ar fi, de fapt, la nucleii bazali în creier.

Nu se știe foarte bine cauza, dar suntem în cauza fericită a medicinei în care nu știm cauza, dar putem trata eficient boala.

Bolnavii aceștia inițial pot avea o displazie paradoxală. Să înghită mai greu apă și mai ușor solide. De obicei nu se întâmplă asta. Înghit din ce în ce mai greu lichide și semi-solide și cum înghit ei? Neavând sfincterul esofagian relaxat, se adună într-un esofag foarte dilatat, se adună un strat de stază, care conține mucus, apă, resturi alimentare, până la un anume nivel.

Cum înghit acești bolnavi? Când înghit, coloana aceasta de stază crește și la un moment dat învinge presiunea și o parte din coloana de stază se duce în stomac, dar nu se evacuează cu totul. Tot timpul există stază în esofag și această stază poate să dea o esofagită fermentativă, care poate fi și o cauză de cancer.

Acalazia poate da neoplaziere a esofagului", a declarat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Potrivit MSD Manuals, acalazia poate fi observată la orice vârstă, dar apare cel mai adesea între 20 și 60 de ani. Debutul este insidios și progresează treptat pe parcursul mai multor luni sau ani. Disfagia cu lichide și solide este principalul simptom. Regurgitarea nocturnă a alimentelor nedigerate apare la aproximativ 33% dintre pacienți și poate duce la tuse și inhalare pulmonară. Durerea toracică este mai puțin frecventă, dar poate apărea în timpul înghițirii sau spontan.

Pierderea în greutate ușoară până la moderată este obișnuită; atunci când pierderea în greutate este semnificativă, în special la pacienții vârstnici a căror disfagie s-a dezvoltat rapid, trebuie suspectată existența unei pseudoachalazii secundare unei neoplazii a joncțiunii gastroesofagiene.

"Ca tratament, se încearcă o injectare de botox în sfincterul esofagian inferior pe cale endoscopică. Efectul este tranzitoriu și reapare la câteva săptămâni. Nu este un tratament definitiv.

Operația Heller este o incizie de cca 8 cm pe fața anterioară a esofagului, cuprinzând esogaful inferior, cardia și un pic din stomac. Dar a făcut și o incizie posterioară, o dublă incizie și a publicat rezultatele a 18 astfel de operații", a mai spus medicul prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel