Predispoziția genetică și cancerul. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi: Facem metode de screening

cancerul - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Riscul de a dezvolta cancer poate fi scris în gene și transmis din generație în generație. Mutațiile ereditare cresc probabilitatea apariției unor forme agresive de cancer, cum ar fi cel de sân, de ovar sau de prostată. Fără depistare și prevenție timpurie, această moștenire genetică devine o amenințare care planează asupra întregii familii.

Vezi și: Cum îngrijim pielea în sezonul rece. Prof. univ. dr. Olga Simionescu: Suplimentarea agentului de hidratare și de Vitamina D3

În contextul avansurilor medicale, predispoziția ereditară către diverse forme de cancer a devenit un subiect de maximă importanță. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de Genetică Medicală SANADOR, a explicat în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical cum identificarea variantelor genetice de risc poate influența atât screeningul, cât și tratamentul personalizat al pacienților.

Identificarea predispozițiilor genetice și planurile de screening

"Practic dacă există și vorbim despre o predispoziție către diferite forme de cancer cu transmitere ereditară, într-adevăr pot fi mai multe localizări.

Atunci când depistăm o variantă de risc într-o anumită genă, practic facem pentru pacient un plan personalizat, știind toate posibilele localizări", a explicat conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de Genetică Medicală SANADOR, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Genele BRCA și tratamentele țintite

Cancerul de sân, de ovar sau de prostată, asociate cu mutații în genele BRCA1 și BRCA2, răspund bine la tratamente specifice, precum inhibitorii de PARP. Aceste mutații pot fi fie somatice (limitate la țesutul tumoral), fie germline (ereditare), determinând o predispoziție genetică

"Încercăm să facem niște metode de screening, sigur nu o să putem împiedica apariția cancerului, este foarte adevărat, dar putem face un diagnostic precoce și putem face un tratament în funcție de mutație, de varianta patogenă, cum e de exemplu cancerul de ovar, de sân, care sunt cu variante patogene în genele BRCA 1 sau 2 și răspund la inhibitorii de PARP, sunt specifici pentru așa ceva și nu sunt singurele.

Sunt de asemenea foarte multe cancere din sfera hematoncologică", a explicat conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de Genetică Medicală SANADOR, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Vezi și: Medicina personalizată în oncologie, ce presupune. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi: Scade proporția reacțiilor adverse

Cancerul - FOTO: Freepik@Elgeeko

Progresele în tratamentul cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar, asociat cu mutații patogene în gena EGFR, beneficiază, de asemenea, de terapii țintite. Aceste tratamente nu doar că extind supraviețuirea pacienților, dar contribuie și la reducerea efectelor adverse.

"De asemenea, pentru cancerul de plămân, la fel cu variante patogene GFR există tratament specific. Pe lângă faptul că o predispozițiene face să știm cam unde ar putea apărea o formă de cancer, drept pentru care să facem un plan în consecință și tratamentul este la fel. Inhibitorii de PAP pentru cancer de ovar, pentru cancer de sân, pentru cancer de prostată.

Dar cei care au mutații BRCA, fie somatice, adică doar la nivelul țesutului tumoral, fie de tip germline, cele care sunt ereditare și conferă predispoziția genetică", a explicat conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de Genetică Medicală SANADOR, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Identificarea predispozițiilor genetice oferă pacienților șansa unui diagnostic precoce și a unui tratament adaptat specificului genetic al tumorii.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel