Ce se întâmplă dacă mănânci mâncare fierbinte. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Agentul termic este implicat

cancerul esofagian - FOTO: Freepik@tksonique
EXCLUSIV
Acesta este cancerul pe care îl poți face dacă mânânci mâncare caldă.

Consumul de alimente foarte fierbinți poate duce la modificări severe ale mucoasei esofagului, crescând riscul de apariție a cancerului scuamocelular. Într-un interviu exclusiv pentru Academia de Sănătate, prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană de la Spitalul Sfânta Maria, a explicat mecanismele prin care agentul termic contribuie la această afecțiune.

Factorii de mediu, deficitul de molibden și obiceiurile culturale

În anumite regiuni, deficitul de molibden din alimentație poate avea un impact negativ asupra sănătății esofagului. De asemenea, în țările din America de Sud, consumul unor tipuri de ceaiuri extrem de fierbinți a fost asociat cu modificări la nivel celular care pot favoriza apariția cancerului.

"Pentru cancerul scuamocelular intervin uneori niște factori de mediu, de exemplu defectul de molibden în alimentație. În niște țări din America de Sud dau în anume ceai care la fel induce o modificare a celulelor din mucoasa esofagului", a explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Mâncarea fierbinte, impact asupra esofagului - FOTO: Freepik@EyeEm

Mâncarea fierbinte, impact asupra esofagului

Profesorul subliniază că expunerea repetată a mucoasei esofagului la temperaturi ridicate poate cauza leziuni care, în timp, pot evolua către cancer.

"În țările musulmane există agentul termic care este implicat. Sunt familii întregi unde atunci când masa este adusă foarte fierbinte, primul care servește masa este bărbatul și înghite alimentele foarte, foarte fierbinți, producând un efect termic.

În decursul anilor, acest agent termic poate să inducă un cancer de esofag. Restul familiei stă și se uită până bărbatul respectiv termină de mâncat și abia pe urmă să apucă să mănânce și ei, când deja mâncarea s-a răcit.

Iată de ce cancerul de esofag în zonele astea este mult mai frecvent la bărbați decât la femei", a explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Pentru a reduce riscul, specialiștii recomandă evitarea consumului de alimente și băuturi fierbinți. Astfel, mici schimbări în obiceiurile alimentare pot avea un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel