Cancerul de sân: greșeala pe care multe paciente o fac imediat după diagnostic. Dr. Voiculescu: O operație în contextul ăsta n-are cum să fie bună

Cancerul de san - Foto: Freepik @sweet_tomato
EXCLUSIV
Când primești diagnosticul de cancer la sân sau doar suspiciunea unei astfel de afecțiuni, prima reacție poate fi una de panică și dorința de a acționa rapid. Știai că o operație pripită îți poate compromite șansele de vindecare? Ce spune medicul Ștefan Voiculescu.

Odată pus diagnosticul de cancer la sân sau apărută suspiciunea unei astfel de afecțiuni, întrebarea care apare adesea este dacă se trece direct la chirurgie?

Vezi și: 

Alimentul INTERZIS dimineața. "Sunt cardiolog, iar ăsta e singurul aliment surprinzător pe care nu l-aș mânca niciodată la micul dejun"

Bacteria care topește cancerul de cap și gât. Medicii sunt uluiți de rezultate

Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect

Ei bine, decizia de a interveni chirurgical nu este una simplă și nici nu ar trebui să fie pripită.

Cancerul de sân este o problemă medicală complexă care necesită o abordare bazată pe dovezi, implicând investigații amănunțite, echipe medicale multridisciplinare și, mai ales, o bună comunicare între medic și pacientă.

Procesul decizional este crucial pentru a evita greșeli care ar putea afecta pe termen lung șansele de vindecare și calitatea vieții pacientei.

Medicul Ștefan Voiculescu subliniază importanța abordării corecte în cazul suspiciunii de cancer de sân. El atrage atenția că investigațiile trebuie realizate cu grijă, fără a face gesturi pripite, chiar dacă pacienta este speriată.

Examinarea clinică și imagistica, precum ecografia, sunt esențiale, dar diagnosticul cert necesită o biopsie, conform ghidurilor internaționale.

Medicul avertizează că o intervenție chirurgicală făcută fără toate informațiile necesare poate duce la greșeli. Pacientele trebuie să își ia timp pentru a primi o a doua opinie și să colaboreze cu o echipă medicală în care să aibă încredere.

Încrederea este crucială pentru a asigura tratamentul potrivit, care poate implica proceduri neplăcute, dar necesare.

“Suspiciunea începe cu teama pacientei care e sau nu confirmată de imagini, de examenul clinic pe care tindem să-l uităm, dar e important. El ne dă date pe care nu le avem foarte clar din imagistică, deci nu trebuie omis acest lucru.

Imagistica la care, repet, ecografia e foarte bună, e foarte bună pentru sân, dar e și mai bună pentru ganglionii axiali, ceea ce reprezintă stadializare eventuală a unui cancer.

Suntem în faza de suspiciune. Noi nu avem voie să facem gesturi dramatice câtă vreme nu avem certitudinea că e vorba de un cancer. Și atunci biopsia în toate ghidurile internaționale este ceea ce este recomandat când avem un nodul suspect. 

Tindem să sărim peste asta pentru că pacienta e speriată și vrea să opereze, să scape mai repede de asta.

Dar o operație făcută în contextul ăsta n-are cum să fie bună.

Deci, din start noi pornim să facem o greșeală.

Când auzim urgent trebuie să faci ceva pentru că ai o suspiciune de cancer de sân, totdeauna am explicat pacientelor mele urgent, în situația asta înseamnă să te pripești, înseamnă să îți refuzi toată informația pe care ar trebui să o adunăm ca să știm exact ce trebuie făcut, să-ți refuzi dreptul unei a doua păreri. Și e un lucru important.

Gândiți-vă că pornim la un drum anevoios împreună și acest lucru trebuie făcut într-o echipă în care să ai încredere, să știi că oamenii ăia sunt empatici și vor să te ajute și știu ce trebuie să facă.

Trebuie să ai încredere în asta, pentru că dacă ai încredere vei înghiți niște lucruri neplăcute, inerente acestui tratament. 

Dacă nu o să zici - Eu știu, a spus el să fac, dar poate nu trebuia. Și e de aici, n-avem aderență la tratament”, a declarat medicul Ștefan Voiculescu, pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Fructoza și impactul ei asupra sănătății. Pericolul ascuns al fructozei în alimentele procesate

Crossuri externe

pixel