Ministrul Economiei, despre atragerea investițiilor: este momentul acum să fim un model

Claudiu Năsui, ministrul Economiei
EXCLUSIV
Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a fost prezent în cadrul dezbaterii „Noua strategie farmaceutică europeană - provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România”, organizată de trustul de presă DC Media Grup.

Potrivit lui, direcția în care trebuie să se îndrepte industria farmaceutică este aceea a înlesnirii procedurilor și a reglementărilor legislative.

„Cred că direcția pe care trebuie să meargă statul Român și pe care merge pentru dezvoltarea industriei farmaceutice este direcția aceasta a înlesnirii afacerilor și a procedurilor, a reglementărilor, care am văzut că s-a întâmplat în vreme de pandemie și aici este un lucru pe care l-am mai spus: faptul că poate reușim să învățăm ceva din pandemia aceasta. Unele lucruri pe care le-am făcut bine acum pentru că a fost presiune mare asupra statului și asupra funcționarilor publici, haideți să nu le pierdem. Sunt multe lucruri în legislație care au clauze de tipul „până la 30 de zile după terminarea stării de alertă”. Haideți să eliminăm aceste 30 de zile, să fie un nou mod de a opera, acesta mai ușor, mai facil, mă refer și la interacțiunea cu statul și a IMM-urilor, și a micilor antreprenori, dar și a marilor firme și companii.

De asemenea, în mod specific pentru farma: pentru genul acesta de industrii, și politicile statului trebuie să fie atele. Auzeam zilele trecute despre „să impozităm mai mult capitalul”. Păi dacă impozităm mai mult capitalul ghiciți ce industrii gonim din România? O țară care deja are probleme în a atrage investițiile dintr-o impredictibilitate legislativă care a existat la noi, în momentul în care cineva vine să investească 100 de milioane de euro sau o sumă impresionantă, are nevoie de garantarea drepturilor de proprietate privată. Are nevoie să știe că mediul fiscal, legislativ, este unul stabil. Nimeni nu spune că trebuie să blochezi legile, să nu le mai schimbi niciodată, dar măcar să fie predictibil, să nu fie schimbări de pe azi pe mâine, să fie toate lucrurile făcute după un set de bune practici. Din păcate, România nu are reputația aceasta pentru investitori.

Ce este de făcut, este să fim acum un model, să fim țara care pune un „covor roșu” în fața investitorilor prin care garantăm drepturile la proprietate privată, impozitare poate mai redusă a capitalului față de alte țări care au predictibilitate mai mare și au alte avantaje față de România, tocmai pentru a atrage investițiile și, odată ce le-am atras, să le încurajăm să mai apară și altele și să prospere, să fie profitabile”, a explicat el.

Detalii pe acest subiect găsiți în materialul video atașat:

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel