LANSARE: Proiect de screening pentru cancerul colorectal, în zona București-Ilfov. PREMIERĂ NAȚIONALĂ

Cancerul
Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), în  parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC, lansează marți, 20 iulie, un proiect de screening pentru cancerul  colorectal pentru regiunea București-Ilfov, în premieră națională. Evenimentul va fi transmis LIVE de DC Medical. 

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), în  parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România - COPAC,  organizează marți, 20 iulie a.c., începând cu ora 11.00, la Sala de Marmură a Cercului Militar Național, Conferința de presă privind lansarea proiectului cu titlu „Furnizarea  serviciilor de sănătate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov”. Evenimentul va fi transmis LIVE de DC Medical. 

Demararea, în premieră națională, a unui proiect de screening pentru cancerul colorectal, adresat unei mase mari de populație, grupul țintă al proiectului fiind format din  50.001 persoane cu vârsta între 50-74 ani cu domiciliul/ reședința în regiunea București–Ilfov, dintre care minim 53% aparțin grupurilor vulnerabile, asigură contextul necesar pentru  îndeplinirea obiectivului național privind atât scăderea incidenței, cât și a mortalitații prin  cancer colorectal, obiectiv care este aliniat la politicile europene de sănătate publică în acest  domeniu. 

În acest context, la eveniment au fost invitați să participe reprezentanți de marcă din cadrul Administrației Prezidențiale și din arcul guvernamental, alături de factori decizionali din autoritățile publice centrale și locale, cu atribuții și competențe în domenii incidente sferei de preocupări a proiectului, precum și profesionişti din sectorul medical aparținând sistemului OPSNAJ.

Perioada de implementare a proiectului este de aproximativ 4 ani (iulie 2020 – decembrie 2023).

Necesitatea implementării acestui proiect a fost impusă de analiza statisticilor furnizate de GLOBOCAN privind incidența cancerului colorectal (CCR), acesta reprezentând, la  acest moment, o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial și implicit, la nivelul Uniunii Europene - cu 1.8 milioane de cazuri noi (10,2% din totalul neoplaziilor noi), fiind a  doua cauză de mortalitate din cadrul patologiilor oncologice (881.000 decese înregistrate  anual, adică 9,2% din totalul deceselor prin cancer).

Prevenția și diagnosticul precoce sunt etape esențiale în cadrul programelor de luptă împotriva acestei maladii, iar screeningul s-a dovedit a fi singura măsură eficientă în scăderea  mortalității din patologia oncologică cu localizare colorectală. 

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectivul  tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel