A început sezonul accidentelor pe...
Din cauza pandemiei COVID-19, toate spitalele de Boli Infecțioase sunt practic blocate. Așa se face că doar o treime dintre pacienții cu HIV/SIDA au reușit să-și facă analizeze periodice, iar tratamentul au fost nevoiți să și-l ia efectiv de la poarta spitalelor, sau în cel mai fericit caz, de la corturile de triaj. Există însă soluții.
„Asta ceream autorităților, ceream Ministerului să facă pașii necesari în asigura accesul la tratament. Iar când vorbim de acces la tratament, o măsură pe care am solicitat-o a fost aceea de a le trimite tratamentul prin curierat la pacienți acasă, pentru a elimina din riscuri”, a punctat Iulian Petre, directorul executiv UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA), EXCLUSIV la dezbaterea online DC Medical organizată de Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA.
Virusul HIV este însă extrem de parșiv. În timp, se adaptează la tratamente și, la un moment dat, medicamentele pot fi ineficiente. „Dacă în anii ‘80 vorbeam de 6-7 pastile, luate de nu știu câte ori pe zi și cu efecte secundare, acum aceste efecte secundare au fost reduse, au dispărut, sunt necesare mai puține pastile. Dar, din cauza adaptabilității virusului HIV sunt necesare noi molecule. Pentru că dacă nu ai acces la ele, pe măsură ce virusul evoluează și se adaptează, se pierde tot ce s-a câștigat până acum”, a arătat jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul dezbaterii.
Aceste medicamente noi există, doar că Guvernul României de un an aproape tergiversează aprobarea lor.
„Pe masa Guvernului este o hotărâre și așteptăm cu toții să o aprobe (..) sunt incluse și medicamente HIV/SIDA care așteaptă să intre compensate pentru pacienții din România, un număr de 5 molecule de peste un an de zile, sunt pierdute în birocrația aprobărilor. Erau programate (să fie aprobate, n.r.) pentru luna noiembrie, dar încă nu au ieșit din Guvern și se pare că trece și luna noiembrie fără ca pacienții să aibă acces la aceste medicamente”, spunea Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA.
Cât de parșiv este virusul HIV și ce înseamnă noile medicamente pe care le așteaptă pacienții din România, aflați din VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...