HEALTH ROMÂNIA II. Sorina Pintea, despre bomba cu ceas - medicamentele care dispar din NOIEMBRIE

Sorina Pintea
Sorina Pintea, ministrul interimar Sănătăţii, a răspuns, la dezbaterea HEALTH ROMANIA: PIAȚA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA, ÎN FAȚA UNOR PROVOCĂRI, organizată de DC Media Group, la o întrebare legată medicamentele care vor dispărea de pe piață de la 1 noiembrie.

Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii, a ridicat problema „bombei cu ceas care stă să explodeze în luna noiembrie", referindu-se la situația celor peste 100 de de molecule care nu au cum să mai ajungă în farmacii, dintre care 30 nu au nici înlocuitor începând cu luna viitoare.

„Există propuneri care mă așteaptă pe masă, când mă întorc la minister după ședinţa de Guvern. Nu pot să dau un răspuns concret. Cert este că cele 30 de medicamente care nu au înlocuitor nu vor dispărea de pe piață. Deci am cerut trei variante, ca de fiecare dată, și vă asigur că nu se va întâmpla. (...) Am avut o discuție cu mai mulți factori politici. În momentul în care am promovat această chestiune a început războiul: „PSD doreşte să omoare pacienții, dorește să mărească prețul la medicamente". Există posibilitatea de a modifica urgent prin ordin de ministru astfel încât lucrurile să intre în normal. Ipocrizia de care unii din clasa politică au dat dovadă a stopat anumite proiecte care ar fi putut fi absolul benefice", a declarat Sorina Pintea.

Una dintre soluții ar putea fi importul paralel de medicamente, a arătat ministrul interimar.

„Ele nu mai au cum să fie comercializate pentru că prețul lor nu mai este valabil. Deci, trebuie depuse dosare noi, dosare de preț, dosare...(...) Este o soluție, dar cel puțin 6 luni pacienții respectivi vor rămâne fără medicamente" a explicat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel