Dan Zaharescu, ARPIM: România, locul 4 la mortalitatea din cauze prevenibile și locul 1 la mortalitatea din cauze tratabile

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM. FOTO: DC Medical
EXCLUSIV
Dan Zaharescu, director executiv  ARPIM, a vorbit la dezbaterea organizată de trustul de presă DC Media Group, despre cercetare și dezvoltare în industria farmaceutică, dar și despre provocarea pe care a adus-o pandemia în această industrie.

Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a fost prezent la dezbaterea „HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, organizată de trustul de presă DC Media Group, unde a vorbit despre cercetare și dezvoltare în industria farmaceutică, dar și despre provocarea pe care a adus-o pandemia în această industrie.

„Pentru a răspunde crizei Covid-19, industria farmaceutică bazată pe cercetare și dezvoltare și-a dovedit capacitatea de inovare și reziliență, și aceasta inclusiv la nivelul lanțului global de aprovizionare. Dar în lunile și anii următori, industria farmaceutică inovatoare poate și trebuie să joace un rol cheie în planurile de redresare, reziliență și creștere a Europei și aici aș adăuga inclusiv de creștere ale României, asigurând în același timp un acces mai rapid și mai echitabil la inovația medicală”, a spus el.

 De asemenea, el mai arată că în acest sector al industriei s-au făcut investiți majore în perioada pandemiei.

„Industria farmaceutică inovatoare este cel mai dinamic sector industrial de cercetare și dezvoltare din Europa. Este un sector care a investit, în 2020, aproximativ 39 de miliarde de euro în activitățile de cercetare și dezvoltare. Este sectorul care realizează cea mai mare valoare adăugată pe persoană angajată, semnificativ mai mare decât valoarea medie din alte industrii din high-tech sau din producția de bunuri de larg consum dar,din păcate, România se află pe locuri codașe în Europa în ceea ce privește investițiile în cercetare și dezvoltare. Din cifrele pe care le ave, în 2019 aceste investiții au însumat aproximativ 85 de milioane de euro, în comparație cu Germania, care a atras investiții în dezvoltare și cercetare de 8.4 miliarde de euro, Franța 4,4, Polonia 330 milioane de euro, Ungaria 240, iar până și Bulgara a atras investiții în cercetare și dezvoltare decât noi, de aproximativ 91 de milioane de euro”, a mai precizat el.

Studiile clinice, un vector important în cercetare

„Dacă ne uităm a studiile clinice care reprezintă un vector extreme de importat în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea în domeniul farmaceutic și medical, un raport lansat de ARPIM și IQVIA în 2020 arată că dacă numărul de studii clinice raportat la un milion de persoane ar fi aliniat la nivelu mediu al țărilor din Uniunea Europeană, piața studiilor clinice din România astăzi de doar 75 de milioane de euro ar putea atinge 800 de milioane de euro sau chiar 1,4 miliarde, dacă am urca până în topul țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește studiile clinice.

Potrivit raportului Comisiei Europene asupra sistemului de sănătate din România, observăm că România se situează pe un neonorant loc fruntaș - locul 4 - în ceea ce privește mortalitatea din cauze prevenibile și pe locul 1 în ce privește mortalitatea din cauze tratabile. Deci, cu atât mai mult este nevoie de un parteneriat strategic cu industria farmaceutică în România, care poate contribui la schimbarea acestei situații în mod semnificativ”, a mai precizat el.

Detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel