Dan Zaharescu, ARPIM: măsuri care să faciliteze accesul la tratamente inovative și o nouă politică de prețuri, VITALE pentru pacienți!

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM. FOTO: DC Medical
EXCLUSIV
Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, a vorbit la dezbaterea „Inovația medicală: acces, impact, schimbări”, realizată de DC Media Group, despre măsurile care fac predictibil accesul pacienților la tratamentele inovative și despre o posibilă nouă politică de prețuri.

Dan Zaharescu, director executiv Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a participat la dezbaterea „Inovația medicală: acces, impact, schimbări”, realizată de DC Media Group, unde a explicat de ce este importat accesul la inovația medicală, cu atât mai mult cu cât a cum ne aflăm în plină pandemie.

„Inovația în medicină și medicamentele de nouă generație aduc beneficii majore sănătății populației, societății, dar și bugetului de sănătate. Medicamentele și vaccinurile știm cu toții că sunt unele dinte cele mai puternice instrumente în abordarea numeroaselor provocări din sănătate și, de aceea, pentru a le pune cât mai ușor la dispoziția pacienților, e nevoie de o predictibilitate mai mare și de o deschidere a autorităților pentru a facilita acest acces”, a explicat Dan Zaharescu. 

Despre accesul la medicamentele inovative predictibil și regulat, promis de autorități, el mai spune că va aduce „un acces rapid și la terapii și medicamente inovatoare pentru pacienții români, și ar însemna o reducere graduală a decalajului față de standardele europene pe tratament”.

Pe de altă parte, mai arată Dan Zaharescu, măsurile bune luate în timpul pandemiei, cele care au facilitat accesul rapid la tratament, ar trebui păstrate și dezvoltate. 

Ce ne-a învățat pandemia și trebuie să păstrăm

„Folosirea exemplelor de bună practică dezvoltate în timpul pandemiei pentru facilitarea accesului pacienților la medicamente inovative - și aici vorbim de administrare off label, pentru că această pandemie ne-a găsit fără un medicament care să asigure tratamentul împotriva acestui virus - accesul prin aprobarea accelerată a studiilor clinice. Și aici este de salutat, pe de o parte deschiderea Ministerului Sănătății pentru a căuta o rezolvare a acestei probleme, dar cel mai important lucru este că, totuși, studiile clinice necesare pentru găsirea de vaccinuri sau medicamente pentru tratamentul COVID-19 au fost aprobate de către Agenția Medicamentului în termenul legal de aprobare. Nu chiar cel care a fost asumat la nivel european, care era de o săptămână ca termen de aprobare pentru aceste studii clinice, dar pentru ele s-a obținut aprobare în 60 de zile maxim în România, ceea ce a fost o performanță.”

Directorul executiv al ARPIM a mai apreciat perspectiva de a avea o nouă metodologie de prețuri, care nu se va mai baza pe ideea de preț cel mai mic și care ar putea elimina riscul unei noi crize a medicamentului.

„Ne-am bucurat să auzim ca perspectivă pentru facilitarea accesului pacienților la medicamente inovatoare și de perspectiva de a avea o nouă metodologie de prețuri pentru medicamentele de uz uman, nouă metodologie care să elimine riscul de a avea posibile crize ale medicamentului, datorită prețului foarte scăzut, prețului minim european care este de fapt politica pe care România o practică de foarte mulți ani”, a mai precizat Dan Zaharescu.

Ce facilități au la dispoziție pacienții diabetici și când am putea avea o Lege a diabetului, aflați în video: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel