Cum se va desfășura vaccinarea antigripală. Dan Zaharescu: Simplifică accesul pacienților. Vaccinurile sunt disponibile

cum se va desfasura vaccinarea antigripala - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Cum se va desfășura vaccinarea antigripală în acest an. Ce trebuie să știm despre această campanie. 

Cum se va desfășura vaccinarea antigripală. Vaccinarea antigripală este recomandată înainte de începerea sezonului gripal, ca metodă de prevenție. În scurt timp, ar trebui să debuteze campania de vaccinare, însă, care este la acest moment situația a explicat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii”.

”Din păcate, procedurile administrative care sunt legate de achiziția vaccinurilor pentru programele naționale sunt extrem de laborioase. Nu țin cont de realitățile producției de vaccinuri și, în foarte multe situații, apar sincope în ceea ce privește asigurarea cantităților necesare pentru programele naționale.

De asemenea, este foarte dificil să găsești în farmacii vaccinurile care sunt în programele naționale. Pentru că ele, în general, au circuitele clar dirijate pe diverse direcții în așa fel încât dacă un părinte dorește să cumpere un vaccin și să i-l administreze apoi copilului, dacă este unul dintre vaccinurile care nu se găsesc în programele naționale, el practic nu există în farmacii și nu poate fi cumpărat”, a explicat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii”.

Acces facil la vaccinul antigripal

”Pe de altă parte, schimbările care au fost aduse la legislație și faptul că, cel puțin vaccinul antigripal are un cu totul alt circuit și modalitățile de acces la vaccinul gripal au fost schimbate radical, este o măsură extrem de binevenită, fiindcă aceasta, practic, simplifică foarte mult accesul pacienților la vaccinuri.

Această schimbare legislativă, practic, ne scoate din dificultățile pe care le aveam în anii trecuți în ceea ce privește accesul la vaccinare pentru persoanele care nu erau incluse în program. La vremea respectivă, dacă voiai să te duci să-ți cumperi un vaccin antigripal să ți-l administrezi nu-l găseai în farmacii, era pe un circuit care mergea doar spre medicii de familie prin intermediul direcțiilor de sănătate publică”, a mai subliniat sursa citată. 

Vaccinul antigripal, disponibil

”Unul din elementele esențiale care schimbă paradigma este legat de posibilitatea ca populația să beneficieze de prescripție pentru vaccinurile gripale, avem populația între 45 și 65 de ani, ceea ce este o noutate, fiindcă vorbim de întreaga populație care dorește să se vaccineze.

Beneficiază de reducere de 50% dacă se duce la medicul de familie, obține prescripția și merge în farmacie. Ne întrebam dacă sistemul este pregătit pentru a face față acestor situații. Într-adevăr, anul acesta este foarte bine pregătit din toate punctele de vedere.

Vaccinurile sunt în circuitul logistic deci, practic, ele sunt disponibile. Sistemul informatic este în curs de adaptare, va fi operațional începând de la 1 octombrie, deci iarăși un lucru foarte bun.

Practic, spre deosebire de alți ani în care campaniile de vaccinare începeau undeva în noiembrie - decembrie pentru că abia atunci erau disponibile vaccinurile, acum, de la 1 octombrie, vor fi disponibile și vor putea fi administrate.

Pentru că vaccinurile au nevoie de acel lanț de frig și acea temperatură specifică, proiectul ROVAC cu Unifarm este unul remarcabil care poate să contribuie în mod semnificativ la eliminarea disfuncționalităților în ceea ce privește asigurarea logisticii, mai ales pentru zonele greu accesibile unde populația ar trebui să se deplaseze pe distanțe mari ca să aibă acces la vaccinare”, a explicat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii”.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel