Cum ne pregătim pentru valul II de COVID-19. Diana Păun: există un mare deficit de resurse umane la ATI

Medic
EXCLUSIV
Diana Loreta Păun, consilier de stat în cadrul Departamentului Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, a explicat, la dezbaterea ”Pregătirea pentru valul doi începe acum!”, cum ar trebui să ne pregătim pentru al doilea val de coronavirus.

Invitată la dezbaterea online ”Pregătirea pentru valul doi începe acum!”, organizată de DC Media Group, Diana Loreta Păun, Consilier de Stat Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, a declarat că situația epidemiologică actuală este ”mai mult decât îngrijorătoare” și pregătirea pentru valul al doilea de COVID-19 trebuie făcută din două perspective: pregătirea sistemului sanitar și pregătirea populației.

Iar la baza acestei pregătiri, consideră consilierul, ar fi bine să stea experiența statelor care au trecut mai greu prin coronavirus și recomandările OMS. În ceea ce privește pregătirea sistemului sanitar, Diana Păun subliniază identificarea, izolarea și tratarea tuturor cazurilor suspecte, urmărirea și carantinarea contacților - ”trebuie să existe instrumente pentru a asigura aceste deziderate” - , asigurarea protecției personalului medical, asigurarea stocurilor necesare de utilizabile (echipamente, medicamente) pentru unitățile medicale. Aceasta a subliniat și că trebuie ”regândite fluxurile de pacienți”, dar a punctat și o mare problemă: existența unui deficient de resurse umane la ATI.

”Cred că e deosebit de utilă pregătirea unui plan flexibil, adaptabil pentru unitățile de Terapie Intensivă. Vedeți că totdeauna se monitorizează numărul de locuri din secțiile de ATI. S-au făcut eforturi deosebite pentru dotarea lor cu ventilatoare, cu paturi, dar resursa umană este cea mai importantă. Să nu uităm că medicii au lucrat cu motoarele turate la maxim de la începutul pandemiei și e firesc să fie obosiți. (...) Există mari probleme în asigurarea cu personal medical specializat ATI, mai ales pe zonele unde există focare și unde unitățile de Terapie Intensivă sunt pline”, a declarat consilierul Diana Păun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel