A început sezonul accidentelor pe...
Criza medicamentelor nu este un subiect nou nici înRomânia, dar nici în Euroa după cum explică europarlamentarul Cristian Bușoi. Potrivit lui, acesta este un subiect mai vechi și intens dezbătut în instituțiile europene, însă în contextul crizei actuale cauzate de coronavirus, problema aprovizionării cu medicamente „va căpăta noi valențe”.
„Până acum existau câteva cauze foarte clare pentru care, în anumite situații și în anumite țări, anumite medicamente nu erau disponibile pacienților. Una dintre problemele cele mai mari erau legate de partea de producție. Exista, încă înainte de această criză a coronavirus, o problemă cu materiile prime, prin faptul că majoritatea medicamentelor generice erau produse în câteva locuri, în câteva situri din China și India. Și dacă acele situri aveau probleme cu materia primă, de oriunde le-ar fi luat din lume, atunci producția scădea și apărea o problemă la aprovizionarea în întreaga lume”, explică el. Însă pe lângă asta, mai exista o problemă legată de prețuri, el arătând că asta e una din marile probleme ale României, pentru că „prin toate măsurile luate în ultimii ani - prețul cel mai mic la nivel european, aprobarea cu foarte mare întârziere a prețului și apoi a intrării sau nu pe lista de compensate și gratuite, taxa claw back, care în ultiimii ani a crescut foarte mult, atât pentru medicamentele originale, cât și pentru cele generice, nu mai era deloc interesant din punct de vedere comercial, deloc logic din punct de vedere economic, ca să fie aduse în România”, mai explică el.
În ceea ce privește producția internă, mai arată el, există o problemă la nivel european, pentru că în ultimii ani, în ceea ce privește medicamentele generice, Europa „a pierdut competiția cu alte continente în ceea ce privește fabricile de producție”, a spus el. „Toate aceste cauze, plus anumite chestiuni punctuale legate inclusiv de comercializarea în interiorul Uniunii Europene - așa numitul export paralel care are și aceasta o componentă, dar nu e principala cauză pentru lipsa unor medicamente - au creat un tablou în care, din păcate, pacienții europeni nu aveau acces atunci când trebuia, la un anumit tip de medicament. Peste toate acestea a venit criza coronavirus și deja lucrurile pot deveni dramatice, pentru că e nevoie rapid de anumite medicamente care tratează simptomatic – nu s-a găsit încă un tratament și niciun vaccin, probabil că va fi disponibil dar nu în perioada următoare – dar care pot trata simptomatic pacienții cu cornavirus și care pun o presiune suplimentară pe fabricile de medicamente. Plus problema transportului, problema relațiilor comerciale între firme, toate aceste lucruri pun o presiune suplimentară și rămâne de văzut care va fi situația în perioada următoare”, a mai explicat el.
El a apreciat plafonarea taxei claw back la nivelul anului trecut, însă consideră că ar fi o bună soluți stabilirea unei taxe claw back diferențiate între medicamentele generice și cele originale și cu o limită maximă a plății companiilor, care „pe de o parte să protejeze și bugetul de stat care în opinia mea va fi grav afectat în următoarele luni, pentru că s-au oprit multe activități economice”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...