Știai că data și grosimea primei...
Costurile cu medicamentele pot fi uriașe în cazul unor anumite boli. Sunt boli rare al căror tratement implică o presiune financiară uriașă. Prof. Dr. Florin Buicu, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților a explicat în cadrul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România”, de la DC MEDICAL ce implică aceste costuri.
”Avem, în România, terapii al căror cost pe pacient a depășit două milioane de euro, nu de lei, ci două milioane de euro. E complicat pentru bugetul oricărei țări să suporte un număr așa de mare de pacienți sau de azi pe mâine să poți include în buget sumele respective.
În momentul de față, dacă întrebăm comisiile de specialitate câți pacienți avem pe anumite arii terapeutice sau pentru anumite patologii s-ar putea să avem surprize să ne trezim cu niște cifre afirmate, dar, în practică după 6 luni de zile să ne trezim cu un număr dublu, triplu sau, uneori, ne trezim cu un număr de zece ori mai mare decât numărul estimat.
prof. dr. Florin Buicu - FOTO: Crisan Andreescu, DC Media Group
În momentul în care bugetezi un anume număr pentru tratamentul unui anume număr de pacienți și după 3-6 luni te trezești că ai de 10 ori mai mulți pacienți, normal că ai o problemă și de bugetare, dar ai și o nemulțumire a pacienților. Această predictibilitate este necesară și împreună cu industria, asociațiile pacienților, Agenția Medicamentului, Colegiul farmaciștilor, Direcția Farmaceutică din Minister, dar și Casa de Sănătate și Ministerul de Finanțe să găsim mecanismele prin care pacienții să aibă acces la medicamente”, a spus prof. dr. Florin Buicu, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, în cadrul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România”.
”Dacă în urmă cu câțiva ani discutam cu mare surprindere de o medicație inovativă care avea 3 sau 4 zerouri, era mii sau zeci de mii de euro, acum discutăm despre o medicație inovativă care înseamnă pentru un pacient sute de mii sau milioane de euro. Indiferent de gradul de dezvoltare al unei țări sau al unei economii, lucrul acesta trebuie ținut sub control pentru că nu trebuie să uităm de faptul că marea masă a pacienților trebuie să aibă acces la medicația generică și la biosimilare.
Încurajăm utilizarea biosimilarelor ca să existe un spațiu bugetar suficient pentru medicamentele inovative”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, în cadrul conferinței ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România”.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...