Multitasking-ul poate părea eficient,...
Studiul prezentat de Dr. Georgiana Nițu, reprezentant al Syreon Research, la Dezbaterea „Prevenția în Sănătate. De la deziderat la fapte", organizată astăzi de DC MEDIA GROUP, se referă la evaluarea costurilor de tratament ale pacienților cu fibrilație atrială și AVC.
„Obiectivul acestui studiu a fost evaluarea costurilor de tratament, ale pacienților cu accident vascular cerebral cu sau fără fibrilație atrială. De asemenea, a fost evaluat și numărul de cazuri de AVC cu sau fără fibrilație atrială, și s-a făcut și o estimare a impactului bugetar al costurilor de tratament cu AVC (...) Acest studiu a fost realizat cu suportul financiar al Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților", a explicat Dr. Georgiana Nițu.
Anual, în România sunt zeci de mii de decese din cauza bolilor cerebrovasculare și sute de mii de cazuri de AVC și fibrilație atrială.
„Din punct de vedere statistic, Institutul Național de Sănătate (INS) a relatat în 2017, că în România au existat peste 40.000 de persoane care au decedat prin boli cerebrovasculare în spitale din România. Conform raportărilor au existat în 2017 aproximativ 15.000 decedați cu AVC și aproape un sfert din decese, cam 22%, se referă la persoanele care au vârstă sub 65 de ani, deci, practic, populația activă. Alte statistici ar fi din raportările pe care le-au făcut spitalele, pe spitalizare continuă, acuți, cronici și spitalizare de zi, au fost găsite peste 257.000 de cazuri cu fibrilație atrială. De asemenea, peste 140.000 de cazuri raportate cu AVC, peste 24.000 au fost cu ambele patologii, cu AVC și fibrilație atrială, iar topul secțiilor unde există aceste patologii sunt secțiile de neurologie, medicină internă și cardiologie", a detaliat Dr. Georgiana Nițu.
Studiu a fost realizat prin metoda de controlling intraspitalicesc, iar prin metoda retrospectivă s-au aplicat diferite măsuri de costuri la diverse spitale, pe diverse paliere, spitale clinice, județene, municipale și orășenești.
„De asemenea, masa salarială a fost actualizată la datele de după 2018. Au fost incluse peste 3.150 de cazuri (...) Am niște prime rezultate referitoare la costul mediu național ponderat pentru fiecare tip de secție, aceste secții fiind tip secții de unde apare această patologie cu AVC. Un cost mediu național ponderat pentru patologia AVC, ar fi de 4.767 de lei și reținem faptul că atunci când se asociază și fibrilația atrială costurile cresc cu circa 4-5%. (...) Din punct de vedere al impactului bugetar am estimat că aceste costuri de tratament ar fi de aproximativ 670 de milioane de lei, aproximativ 145 de milioane de euro, pentru sistemul sanitar. Prevenția, însă, s-ar putea face și s-ar economisi de fapt două treimi din această sumă. Din punct de vedere al perspectivei bugetului de stat sau al societății, există persoane care decedează prematur, persoane cu vârste sub 65 de ani – aproximativ 9.000 de cazuri -, de asemenea, există persoane care se pensionează pe caz de boală, cu dizabilități majore sau definitive, circa 60% din 34.000 de persoane pe an, costuri care se rezumă undeva pe la 6,8 milioane de euro. De asemenea, nu mai menționăm și efortul de îngrijire al statului, efortul de îngrijire al societății și al familiei. Nu au fost luate în calcul costurile care presupun recuperarea acestor pacienți".
Impactul acestei patologii combinate, AVC plus fibrilație atrială, depășește însă simpla factură anuală, chiar dacă vorbim de o valoare uriașă.
„Bineînțeles că această patologie are un impact major asupra mortalității și calității vieții pacienților. Din păcate nu toți ajung în spital ca să se trateze, cei care au această patologie. Costurile de tratament sunt mari, iar opțiunile de recuperare și îngrijire sunt mici, din păcate, iar efortul financiar al sistemului și al societății este unul uriaș. Din fericire există totuși soluții pentru a se face prevenția acestei patologii și se poate face practic și reducerea numărului de cazuri care ajung în stare gravă sau decedează", a conchis Dr. Georgiana Nițu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...