Codruț Sarafoleanu: Nu știm că antibioticul cu alcoolul nu pot interacționa în mod favorabil. Pacienții își opresc tratamentul în weekend

Codrut Sarafoleanu - Foto: Freepik @pixel-shot.com
EXCLUSIV
De ce antibioticul și alcool nu se pot combina. "Cred că nimeni nu știe ce înseamnă".

Consumul de alcool în timpul tratamentului cu antibiotice este descurajat din mai multe motive, toate bazate pe dovezi științifice medicale.

"Apropo de obiceiuri, dincolo de antibioticul mai tare sau mai puțin tare, cred că nimeni nu știe ce înseamnă.

Gândiți-vă că pacienții își opresc tratamentul în weekend, că vin diverse evenimente sociale și nu știm că antibioticul cu alcoolul nu pot interacționa în mod favorabil", a declarat Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu, Secretar General Societatea Română de Rinologie, pentru DC Medical și DC News, în cadrul evenimentului "Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM). Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon?".

Atât antibioticele, cât și alcoolul pot provoca efecte secundare, cum ar fi amețeală, somnolență și tulburări stomacale. Când sunt luate împreună, aceste efecte pot fi amplificate, devenind mai severe și mai incomode.

Cercetările sugerează că alcoolul poate interfera cu modul în care anumite antibiotice sunt absorbite și metabolizate în organism. Această interferență ar putea reduce eficacitatea antibioticului, ducând la prelungirea bolii sau la dezvoltarea de bacterii rezistente la antibiotice.

Mai mult, ficatul procesează atât alcoolul, cât și majoritatea antibioticelor. Consumul de alcool în timpul administrării de antibiotice poate plasa un stres suplimentar asupra ficatului, putând duce la leziuni hepatice sau la exacerbarea afecțiunilor hepatice existente.

Anumite antibiotice pot avea o interacțiune directă și severă cu alcoolul. Această interacțiune poate provoca o reacție cunoscută sub numele de reacție disulfiram-like, care poate include simptome precum bătăi rapide ale inimii, roșeață și greață.

Sigur, efectele combinației de alcool și antibiotice pot varia în funcție de tipul antibioticului, doza de alcool și starea generală de sănătate a persoanei. În unele cazuri, aceste interacțiuni pot fi imprevizibile și pot duce la reacții adverse grave.

"În al doilea rând, chiar și în spitale, și aici cred că este palierul medic, nu reușim să convingem mulți colegi ce înseamnă antibio-profilaxie vs. antibio-terapie și atunci acolo am avea nevoie de antibiogramă.

Sunt câteva paliere pe care trebuie să mergem și noi așa ne străduim să funcționăm și cu ajutorul dvs. sper să și izbândim măcar în a atrage atenția pacienților.

Și să sperăm ca inteligența artificială totuși să fie cu noi, nu cu obiceiurile astea nocive", a mai spus Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel