Campania anti-COVID, cu medicii în prim plan. Marius Geantă: trebuie să învățăm din criza anterioară

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină
EXCLUSIV
Marius Geantă de la Centrul pentru Inovație în Medicină a comparat campania de vaccinare împotriva COVID cu cea împotriva HPV din 2008-2009 în cadrul dezbaterii DC Media Group ”Vaccinarea, prezent și viitor”. 

Invitat la dezbaterea online ”Vaccinarea, prezent și viitor”, organizată de DC Media Group, dr Marius Geantă de la Centrul pentru Inovație în Medicină a comparat vaccinarea împotriva COVID cu cea din 2008-2009 anti-HPV.

”Seamănă foarte mult momentul de atunci cu cel de acum al vaccinării anti-COVID, practic toate statele din toată lumea eram în aceeași poziție pe grila de start. Nimeni nu avea un avans. Vaccinul anti-HPV tocmai fusese aprobat de autoritățile de reglementare, Agenția Europeană a Medicamentului, de FDA și fiecare stat a fost liber să-și facă propria politică în legătură cu vaccinarea anti-HPV și în legătură cu screeningul. Cele două situații seamănă foarte mult și cât de multe lucruri trebuie să învățăm din criza anterioară pentru a nu repeta aceleași greșeli și pentru a nu ajunge în punctul acela, peste 5 sau 10 ani, vom constata că Australia a eliminat COVID și alte țări nu vor face acest lucru”, explică Marius Geantă.

În opinia sa, continuând comparația, ”în ambele situații, știința și-a făcut treaba”: ”vaccinul anti-HPV protejează față de apariția cancerului de col uterin. Primele două vaccinuri anti-COVID au o rată de protecție față de apariția formelor grave de 94-95%, deci nu mai este o problemă de existență a unei soluții pe care să o aplici. Sunt alte componente care țin de sistemul de sănătate, de modul în care sistemul de sănătate se poate adapta pentru a încorpora genul acesta de inovații, pentru a le face disponibile oamenilor. 

Dacă ne uităm la ce a fost greșit în legătură cu cancerul de col uterin și cu campania de vaccinare anti-HPV, vom vedea că la acel moment, spre deosebire de momentul de acum, am avut o campanie de comunicare în care medicii nu erau prim plan. Campania de vaccinare anti-COVID acum a pornit punând foarte mult medicii în prim plan, știința încercând să crească prestigiul și încrederea în medici. Acesta este o diferență fundamentală. Și cred că, dacă vom fi capabili în perioada următoare să construim pe aceste mesaje științifice aduse de medici în spațiul public în ultimele 2-3 luni, probabil că vom avea cu campania de vaccinare anti-COVID un succes mult mai mare decât am avut în cealaltă situație”, consideră dr Marius Geantă. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel