Invitat la dezbaterea online ”Vaccinarea, prezent și viitor”, organizată de DC Media Group, dr Marius Geantă de la Centrul pentru Inovație în Medicină a comparat vaccinarea împotriva COVID cu cea din 2008-2009 anti-HPV.
”Seamănă foarte mult momentul de atunci cu cel de acum al vaccinării anti-COVID, practic toate statele din toată lumea eram în aceeași poziție pe grila de start. Nimeni nu avea un avans. Vaccinul anti-HPV tocmai fusese aprobat de autoritățile de reglementare, Agenția Europeană a Medicamentului, de FDA și fiecare stat a fost liber să-și facă propria politică în legătură cu vaccinarea anti-HPV și în legătură cu screeningul. Cele două situații seamănă foarte mult și cât de multe lucruri trebuie să învățăm din criza anterioară pentru a nu repeta aceleași greșeli și pentru a nu ajunge în punctul acela, peste 5 sau 10 ani, vom constata că Australia a eliminat COVID și alte țări nu vor face acest lucru”, explică Marius Geantă.
În opinia sa, continuând comparația, ”în ambele situații, știința și-a făcut treaba”: ”vaccinul anti-HPV protejează față de apariția cancerului de col uterin. Primele două vaccinuri anti-COVID au o rată de protecție față de apariția formelor grave de 94-95%, deci nu mai este o problemă de existență a unei soluții pe care să o aplici. Sunt alte componente care țin de sistemul de sănătate, de modul în care sistemul de sănătate se poate adapta pentru a încorpora genul acesta de inovații, pentru a le face disponibile oamenilor.
Dacă ne uităm la ce a fost greșit în legătură cu cancerul de col uterin și cu campania de vaccinare anti-HPV, vom vedea că la acel moment, spre deosebire de momentul de acum, am avut o campanie de comunicare în care medicii nu erau prim plan. Campania de vaccinare anti-COVID acum a pornit punând foarte mult medicii în prim plan, știința încercând să crească prestigiul și încrederea în medici. Acesta este o diferență fundamentală. Și cred că, dacă vom fi capabili în perioada următoare să construim pe aceste mesaje științifice aduse de medici în spațiul public în ultimele 2-3 luni, probabil că vom avea cu campania de vaccinare anti-COVID un succes mult mai mare decât am avut în cealaltă situație”, consideră dr Marius Geantă.
Un nou studiu a constatat „impactul...
Prof dr Adrian Covic, șeful Clinicii...
Col dr Valeriu Gheorghiță a anunțat...
De la miezul nopții Bucureștiul intră...
CNCAV a emis un nou bilanț pentru...
MICAFUNGINUM – prospect. Acțiune:...
V-ați întrebat vreodată cum ajung...
Un nou studiu aduce dovezi...