Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Boli cardiovasculare. Laszlo Attila: „90% din cheltuieli le facem în ultimele 2 săptămâni de viață ale pacientului"
05 iun 2019 / 22:28
La dezbaterea „Prevenția în Sănătate. De la deziderat la fapte", organizată de trustul de presă DC Media Group, Laszlo Attila, președintele comisiei de sănătate din Senat, a vorbit și despre rolul medicinei de familie.
Dr. Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat

Boli cardiovasculare. Laszlo Attila, președintele comisiei de sănătate din Senat, invitat la dezbaterea DC Media Group despre prevenția în sănătate, a început intervenția sa cu o statistică legată de bolile cardiovasculare.

„La o analiză mai atentă a bolilor cardiovasculare reiese că 90% din cheltuieli le facem în ultimele două săptămâni de viață ale pacientului", afirmă senatorul.

În opinia sa, o mare problemă în cazul bolilor cronice netransmisibile – afecțiuni cardiace, diabet – o constituie, statistic, numărul foarte mare de cazuri. „Dar în cazul diabetului tratăm din 1,7 milioane de oameni doar 800.000 pentru că știm doar de ei sau doar ei ajung la medic într-o fază foarte târzie. Același lucru la Cardiologie, același lucru la AVC și lista este foarte lungă", subliniază președintele comisiei de sănătate din Senat.

Boli cardiovasculare. Laszlo Attila: 1,5 milioane de români au peste 75 de ani

Senatorul susține că sunt o serie de probleme și de tehnologii inovative fără de care „nu o să facem față nici în situația actuală, nici în cea care ne așteaptă. Și aici mă gândesc nu numai la creșterea eficienței prevenției primare, ci, în primul rând la evoluția societății noastre".

Laszlo Attila spune că „nimeni nu vorbește despre faptul că ne lipsesc instituții de bază". Și exemplifică: 1,5 milioane de români au peste 75 de ani, iar 760.000 dintre ei locuiesc la sat. 76% dintre aceștia sunt femei. Iar acestea se vor confrunta cu probleme de sănătate. „Și atunci va trebui să discutăm despre implicarea medicului de familie și a celorlalți specialiști în acest act", afirmă senatorul.

Acesta și-a încheiat intervenția subliniind că telemedicina n-ar trebui să fie privită drept „doar transmiterea imaginilor care sunt pe marginea șoselei".


Ştiri Recomandate

Adela Cojan, președintele CNAS. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Andrei Baciu. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Andrei Baciu: trebuie să fim pregătiți pe toate palierele
Adela Cojan, președintele CNAS. Foto: DC MEDICAL
EXCLUSIV
Adela Cojan: Suntem pe vârful primul val de COVID-19
Conf univ dr Diana Loreta Paun. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Afișul dezbaterii online
  LIVE
Tehnologia 5G, ce efecte ar putea avea asupra sănătății
Bani pentru bolnavii de TBC. Ce sumă a aprobat Guvernul
Diabet
EXCLUSIV
Mersul pe jos, cât de benefic este pentru sănătate
Austria, restricții pentru cei care vin din România
Hepatita C: cine ar trebui să facă testul
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri