Bogdan Necoară (ANHR): Anul 2020 a adus sincope în tratament, acces greoi în spitale. „Nu cred să se schimbe ceva foarte curând”

Bogdan Necoară, secretar general la Asociația Națională a Hemofilicilor din România (ANHR)
EXCLUSIV
Bogdan Necoară, secretar general al ANHR, a spus, la FOCUS GRUP-ul organizat de DC News și DC Medical, că primul an al pandemiei COVID a însemnat, sincope în tratament și, luni bune, blocarea accesului pacienților la serviciile medicale. Apoi, prin impunerea unor așa-zise măsuri de siguranță, să fie nevoiți să treacă prin furcile caudine pentru ajunge la medicii specialiști.

„O să încep și eu cu lucrurile bune, într-adevăr anul 2020 a adus pentru  România aprobarea unor terapii noi care funcționează foarte bine la nivel european, și acum le avem disponibile și în România, dar din păcate pentru noi serviciile medicale au fost foarte limitative. Aici mă refer a faptul că pacienții se puteau prezenta la spital pentru a-și putea ridica tratamentul doar cu programare. Neprogramat sau dacă aveai un episod hemoragic era foarte greu să ajungi să îți faci tratamentul, trebuia să treci printr-un întreg proces cu ambulanțe, cu teste COVID-9 și cu tot felul de lucruri de genul acesta. A adus sincope în tratament și pentru că au fost județe în România și perioade destul de lungi de o lună, două, trei chiar în care pacienții nu au beneficiat de tratament, autoritățile, instituțiile statului pur și simplu s-au ascuns în spatele acestor măsuri de siguranță și au refuzat pur și simplu să se mai întâlnească cu noi, au refuzat să răspundă, nici măcar pe partea online, au refuzat să răspundă memoriilor și, într-un final, după ce unii părinți au ajuns la disperare și au ajuns să apeleze la media, și s-a difuzat la televizor un caz, abia atunci Casa Națională de Asigurări de Sănătate a binevoit să ne răspundă la solicitări și la memorii. Și bineînțeles că răspunsul a fost, așa cu suntem obișnuiți de la Casă, să acuze medicii și să furnizeze niște date în care noi tindem să nu credem. Pentru că era un tabel cu foarte multe cifre și pentru multe dintre județe erau suplimentări bugetare, pentru că ei se lăudau că suplimentează bugetul cu minus! Bineînțeles că atunci când am întrebat de ce există posibilitatea unei suplimentări bugetare cu minus, nu am mai primit răspuns”, a explicat Bogdan Necoară, secretar general la Asociația Națională a Hemofilicilor din România (ANHR), la FOCUS GRUP-ul organizat de DC News și DC Medical. 

Întrebat dacă e mai ușor acum accesul în spitale, în condițiile în care personalul medical a fost vaccinat, lumea s-a obișnuit cu noile circuite, reprezentantul ANHR răspunde ferm. 

Măsurile de siguranță, ignorate de unii

„Nu s-a schimbat nimic deocamdată. Așteptăm, că după ce se vaccinează medicii, probabil că după ce vor trece de rapel, probabil că accesul în spital pentru pacienți va fi mai facil, dar nu cred să se schimbe ceva foarte curând. Imaginați-vă că avem pacienți care au proteze de șold, de picior, care au imposibilitate de a sta în picioare, sunt ținuți la coadă, afară, în frig, în fața unui cort, unde se face un triaj precar, care nu spune nimic. Practic bifezi „NU” la toate și asta e, nu verifică nimeni nimic, oricum”, a punctat Bogdan Necoară.  

„Deci este mai degrabă o manevră birocratică, să fim acoperiți, decât să descopere ceva. (...) E un episod format care creează disconfort, suferințe celor care așteaptă”, a punctat jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul FOCUS GRUP-ului. 

„Da, și după toată suferința asta, și asta este constatarea mea proprie și personală, am constatat că intru în spital după tot acest proces și observ că practic măsurile de protecție și siguranță nu sunt utilizate chiar de către cadrele medicale. Și mai ales de către personalul administrativ al Spitalului, nu neapărat de cadrele medicale. De personal care trece practic prin toate cabinetele, toate saloanele, personal de la curățenie, personal administrativ care plimbă hârtii, care nu poartă măști, nu poartă combinezoane, pun mâinile fără să se dezinfecteze pe o clanță și pe alta, pe pacienți, pe unde au trecut pacienții sau în sălile de așteptare, pentru că imaginați-vă că sălile de așteptare sunt aceleași. După ce treci și stai la coadă în față la triaj, afară, intri într-o sală de așteptare în care sunt 30 de persoane într-un spațiu de șase metri pătrați. Și atunci nu știu ce distanțare socială se poate păstra acolo. Și am sunat la ANMCS, sunt genul care sună, și o doamnă a râs puțin de mine, i-a spus dați-mi un email și o să vedem ce o să facem. Acolo a rămas!”, a arătat Bogdan Necoară. 

Ce spun celelalte asociații de pacienți cronici din România, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel