Schimbările extreme de temperatură...
Adela Cojan, președintele CNAS, a spus că fondurile pentru sănătate nu au fost niciodată suficiente.
„Acum știți că niciodată banii în sănătate n-au ajuns. Cu cât sunt mai mulți, cu atât e mai bine, din cauza descoperirilor tehnologice noi și a moleculelor noi introduse pentru terapiile inovative pentru maladiile cu impact major în sănătatea publică", a spus Adela Cojan, președintele CNAS.
Jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul Health Forum România III – Finanțarea sistemului de sănătate", i-a atras atenția asupra a doua aspecte: că Israel, spre exemplu, prognozează o creștere anuală a fondurilor de sănătate tocmai pentru că populația îmbătrânește și pentru că incidența unor boli este mai mare de la an la an, și că oricum în România deși s-au inclus noi molecule, ele nu au ajuns încă la pacienți.
„Anul trecut a fost făcută o actualizare a Ordinului 720 din 2008, cu 32 de molecule terapeutice, dintre care 18 fiind (contracte, n.r.) cost-volum nu au impact bugetar, nu modifică nici taxa clawback, dar pacienții nu au încă acces la ele, din boli grave: neurologice, oncologice. Sigur, nu e atât de spectaciloasă epidemia de cancer cum este epidemia de coronavirus, dar din păcate face mult mai multe victime", a punctat Val Vâlcu.
În replică, șeful CNAS a spus că trebuie schimbată proporția medicamentelor decontate.
„În legătură cu finanțarea decontărilor medicamentelor din Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate, dezideratul de la care am pornit, în momentul în care am preluat această funcție, a ost în primul rând acela de a evalua care ne sunt necesitățile de finanțare și de prioritizare a tratamentelor medicamentoase în funcție de beneficiul clinic al terapiilor, și am ajuns la concluzia că deși suntem considerată o țară săracă, că nu suntem una dintre cele mai bogate țări dintre statele membre UE, totuși avem un procent inversat în ceea ce privește consumul de medicamente, mă refer la proporția legată de inovative cu generice. Și am descoperit un 70% consum de medicamente inovative, e adevărat e foarte bine că se introduc, e foarte bine că românii noștri au acces la cele mai importante achiziții în domeniu, și numai 30% medicamente generice, despre care s-a dovedit cu ajutorul studiior clinice cu beneficiu terapeutic că sunt la fel de benefice ca și cele inovative. Și sunt studii de peste 20 de ani. Asta am zis să schimbăm, măcar să ajungem dacă nu la inversarea raportului, adică să începem să reducem consumul de medicamente inovative și să trecem spre cele generice, la fel de eficiente ca cele inovative, măcar să ajugem la 50-50%. Acesta este unul dintre subiecte, am disctat cu toți producătorii, distribuitorii, am avut o serie de întâlniri cu producătorii, toate lumea este deschisă spre schimbarea paradigmei în legătură cu recomandările terapeutice din România, cu condiția însă ca dumnealor, și asta li s-a promis, și vor și avea și rezultat, să aibă predictibilitate în legătură cu ceea ce își previzionează dumnealor, bugetele de venituri și cheltuieli, pentru anul în curs. Și atunci de asta există în momentul de față o serie de dezbateri, prin intermediul unei comisii interministeriale, cu ajutorul căreia să se decidă în perioada imediat următoare pentru trimestrul I care vor fi procentele de aplicare a acelor taxe pe care legiuitorul român le-a numit clawback, legate de aplicarea acelor procente pentru depășirea consumului de medicamente", a arătat Adela Cojan, președintele CNAS.
Legat excepțional de cele 18 molecule de care vorbea jurnalistul Val Vâlcu, președintele CNAS spune că s-au făcut eforturi suplimentare cîndă de când a venit la Casa.
„Din noiembrie. În decembrie deja am fnalizat o parfte din negocierile pe contracctele cost-volum astfel încât să reluăm inițierea tratamentului pentru hepatitele virale C și mai ales pentru pacienții cu amiotrofie spinală, pentru care deja am finalizat negocirile și a reînceput, s-a inițiat tratamentul pentru cei peste 100 de bolnavi introdși în tratamentul cu amiotrofie spinală, deci nu numai copii, dar și tinerii și adulții care erau prevăzuți. (...) Celelalte se află în procedură de negociere, colegii noștri de la departamentul de specialitate, pentru a intra în Hotărârea de Guvern care se va publica pe site și sperăm să depășim sincopele acestea legate de echipele care mai guvernează sectoarele respective”, a completat Adela Cojan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...