Știai că data și grosimea primei...
Adrian Wiener, membru al Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, a dezvăluit la dezbaterea online „Politicile publice: cauză sau soluție pentru criza medicamentelor", organizată de DC Medical, soluțiile pe care statul român trebuie să le aibă în vedere, pe termen scurt și lung. Bugetul Sănătății trebuie majorat anual pentru că nu e autosustenabil, trebuie găsite soluții viabile pentru finanțarea introducerii de noi medicamente și trebuie investit real în prevenție, a punctat el.
„Sunt două planuri ale discuției. Unul este problema de fond, sigur că bugetul anual a stat vreo șapte ani sau chiar opt poate, la același nivel, el a fost indexat doar cu rata inflației recent, și de la trimestru la trimestru nici măcar asta nu e o certitudine, indiferent de câte medicamente au intrat pe piață, pe de-o parte. Sigur, trebuie găsite soluții inovative de creștere a finanțării medicamentelor din România, și aici mă refer, sigur, și la soluții alternative cum ar fi accizarea zaharurilor sau alte surse de venit la bugetul sănătății. Pentru că bugetul nu este autosustenabil. Sunt sute de medicamente care sunt în diverse stadii clinice de evaluare cu impact major asupra multora dintre bolile care se fac vinovate de mortalitate în România. Sigur, ele la un moment dat vor trebui absorbite pe piață pentru că este ne-etic alfel, și atunci sigur că trebuie găsite surse alternative de finanțare, creștere chiar a surselor bugetare pentru finanțare, creșterea progresivă a finanțării sănătății în general. Bineînțeles că versantul preventiv este o componentă care să scadă consumul, să zic, pe termen mediu, în măsura în care luăm măsuri active în zona de prevenție și din păcate puține lucruri s-au făcut în ultima vreme în acest sens, sau cu foarte mare greutate. Este o altă componentă care să zicem să optimizeze consumul resurselor", a arătat Adrian Wiener.
Taxa clawback nu poate fi soluie de finanțare sustenabilă pe termen lung pentru introducerea de medicamente, a punctat el.
„În ceea ce privește soluțiile pe termen lung, cum de trei ani spun în Parlament, taxa de clawback este o cofinanțare dinspre industrie care nu poate fi sustenabilă și crescută la nesfârșit. Inerția, accesul pe piață foarte greoi al medicamentelor inovative sau noi în România, trebuie găsite soluții și pentru acest aspect. Este o problemă majoră, uneori există o inerție de 3-5 ani față de Germania de exemplu sau poate față de alte țări, pentru unele medicamente, care sigur că contribuie la creșterea supraviețuirii pacienților cu boli cronice. (...) Cu toții purtăm o responsabilitate, dar decidenții care sunt acum, să zic, și sunt îndreptățiți să ia decizii, trebuie să fie foarte, foarte activi, și să fie responsabili. Nu mai putem tolera componenta politicianistă în comunicare, trebuie să existe transparență totală și trebuie să existe disponibilitate cel puțin de a ne lua ca parteneri, să zicem, în această criză, nu de a ne izola", a subliniat senatorul Wiener.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...