Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Vasile Cepoi, populație. Invitat la dezbatarea Health România, organizată de DC Media Group, Vasile Cepoi, președintele Agenției Naționale de Management a Calității în Sănătate (ANMCS), a afirmat că sistemul medical românesc ar trebui analizat și regândit deoarece nu face față nevoilor populației.
"Situația la noi este următoarea: infrastructura de asistență medicală în general și, în special, cea de spital nu răspunde nevoilor de asistență medicală a populației. Avem spitale care sunt sub capacitate utilizate și vă dau exemplul maternităților că e cel mai ușor de înțeles. Avem maternități în care numărul de nașteri pe zi este între 0,05 și 0,5. Sunt 18 nașteri pe an și avem 3 obstreticieni: ce experiență au și cât costă o naștere acolo? Deci, din acest punct de vedere, ele nu răspund nevoilor și trebuie o revizuire și o regândire a întregii rețele de asistență medicală spitalicească și ambulator", a declarat Vasile Cepoi.
Potrivit acestuia, unele activități medicale ar putea fi "privatizate fără risc" și dă exemplu dializei și al radioterapiei.
"Există partea cealaltă a activității medicale, (...) unde trebuie să existe o complementaritate între sistemul public și sistemul privat. Acolo unde sistemul public nu face față trebuie să vină sistemul privat. Modelul francez este foarte simplu, împarte spitalele în: spitale publice, spitale private de interes public care vin complementar spitalelor publice și spitale private care nu intră în sistemul public de asigurări de sănătate și își desfășoară activitatea strict privat", explică Vasile Cepoi.
Președintele Agenției Naționale de Management a Calității în Sănătate a reluat o idee a unui interlocutor de la dezbaterea Health România - profesorul Cristian Vlădescu – că sistemul medical se confruntă cu "o morbiditate evitabilă mare, ceea ce înseamnă, de fapt, evenimente adverse asociate asistenței medicale. Asta reflectă acel indicator".
Cepoi a mai adăugat: "Avem o spitalizare evitabilă foarte mare, ceea ce arată ineficacitatea asistenței medicale de familie și din ambulatoriul de specialitate. Trebuie o abordare globală a sistemului, identificate toate vulnerabilitățile și stabilit care sunt măsurile. Cert este că sistemul sanitar nu răspunde nevoilor populației".
Acesta a evidențiat o altă problemă a sistemului medical, una de competență:
"Trebuie să evaluăm care este competența fiecărei unități sanitare și să ne mai punem următoarele întrebări: credeți că certificatul de specialist confirmă competențe medicale pentru toată viața, odată obținut? Credeți că avizul de liberă practică dat de Colegiul Medicilor pe baza unor diplome de participare la conferințe confirmă buna practică a profesionistului în unitatea care lucrează?".
Forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019" a fost organizat de trustul de presă DC Media Group. Evenimentul, care a fost transmit simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News, DC Business și DC Medical, i-a avut ca parteneri principali pe Abbvie și Antibiotice Iași. Alături de ei, parteneri au fost Terapia (parte a Sun Pharma Company), Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria, Pfizer, Roche, Servier și lanțul de clinici private Sanador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...