De ce să te vaccinezi dacă oricum te poți îmbolnăvi. Val Vâlcu, mărturisire. Radu Gănescu, întrebare cheie pentru medicul Gindrovel Dumitra: Mulțumesc că ați pus întrebarea ASTA

Foto: Freepik @master1305 @DC Studio
EXCLUSIV
Radu Gănescu, întrebare cheie pentru medicul Gindrovel Dumitra. Val Vâlcu, mărturisire despre vaccinul gripal și îmbolnăvirea cu gripă: "M-am vaccinat antigripal în noiembrie și în ianuarie am făcut gripă".

Radu Gănescu: Pot să spun așa, din perspectiva pacientului care merge în cabinetul medicului de familie și merge hotărât și spune medicului: domn' doctor, mi-ați recomandat să mă vaccinez antigripal, dar am citit și inclusiv am prieteni care s-au vaccinat și acum sunt cu viroze și sunt pe tratament. De ce aș face și eu acest lucru, pentru că se dovedește clar că nu are efect!

"Mulțumesc că ați pus întrebarea la modul acesta, pentru că este una dintre cele mai frecvete întrebări pe care le primim în cabinet. Ei bine, am să vă răspund că vaccinul gripal este destinat prevenției gripei, gripă care reprezintă o boală severă, nu o boală ușoară. Gripa e acea formă pe care cel puțin pe pacienții cu boli cronice îi determină să aibă complicații.

Noi nu vaccinăm împotriva virozelor sezoniere, pentru că acest vaccin nu ne va proteja împotriva virusurilor banale, obișnuite. Vaccinăm împotriva gripei, acestei boli în care simptomatologia se amână cu senzația că te-a lovit trenul.

Adică gripa este acea boală care te scoate din funcțiune, care nu-ți permite să mergi la serviciu și care, mai ales în cazul persoanelor care au boli cronice sau comorbidități, pot duce la evenimente nedorite, ba chiar fatale", a raspuns Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra, Secretar General CMR, pentru DC MEDICAL și DC NEWS, în cadrul dezbaterii "Informarea susține vaccinarea".

Jurnalistul Val Vâlcu, mărturisire: M-am vaccinat anti-gripal în noiembrie și în ianuarie am făcut gripă. Chiar dacă nu am scăpat, m-a ferit de un caz grav!

"Eu mărturisesc că în luna noiembrie m-am vaccinat cu vaccinul gripal și în ianuarie am făcut gripă. Deci e posibilă și acestă variantă. Mi-am cumpărat un test și a doua zi s-a pozitivat. L-am cumpărat de curiozitate pentru că aveam temperatura 37,5, am strănutat de 2 - 3 ori.

Deci chiar dacă nu am scăpat de tot, m-a ferit de un caz grav. Adică o gripă nu o uiți. În mod sigur nu o vei confunda cu banala răceală sau viroză de sezon", a completat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii.

Radu Gănescu, informație cheie: Vaccinarea COVID a mers pe ideea că te vaccinezi și tot te îmbonăvești. Important este că nu vei ajunge în fază critică!

"Ceea ce vreau eu să spun, din perspectiva populațională, un pacient nu face deosebirea între viroză, gripă, boala infecțioasă sau dintre o anumită stare de sănătate pe care o are în momentul respectiv. Și atunci cel mai important este ca medicul să dea informații. E mult mai important decât le putem face noi prin campanii, pentru că omul trebuie să înțeleagă din partea specialistului care e diferența și ce înseamnă.

Da, există posibilitatea, că așa a fost și la COVID. Vaccinarea COVID a mers pe ideea că te vaccinezi și tot te îmbonăvești. Important este ca în momentul în care te vaccinezi ca starea ta de sănătate, chiar dacă va fi afectată de un virus infecțios, că nu vei ajunge în fază critică, nu vei ajunge în fază de terapie intensivă, mai ales atunci când vorbim de persoane cu comorbidități, persoane vârstnice", a spus Radu Gănescu, Președinte COPAC.

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel