Vaccinarea în farmacii. Victoria Aramă: Ar fi extrem de important. Pot fi efectuate în siguranță

vaccinarea in farmacii - Foto: Freepick @senivpetro
EXCLUSIV
Farmaciile au un rol important în relația dintre pacienți și medici. Ce spune prof. dr. Victoria Aramă despre asta și despre educația pentru sănătate.

Prof. Dr. Victoria Aramă (UMF Carola Davila București) susține că farmaciile au un rol extrem de important în relația dintre pacienți și medici, mai mult decât atât, consideră că trebuie gândit un plan pentru educarea medicală a populației, chiar prin intermediul acestora.

”Le mulțumim că ne sprijină întotdeauna, atunci când pacienții merg și le cer informații, le oferă mereu. Cred că am putea gândi un plan mai elaborat și vorbesc acum în numele 'Societății de strategii de vaccinare și protecție a sănătății', pe care o reprezint ca președinte, cât și ca vicepreședinte al Comisiei de boli infecțioase din Ministerul Sănătății, ar trebui să găsim niște modalități prin care readucem educarea populației către farmacii, prin a avea la îndemână niște postere mari, scrise pe înțelesul lor, pe care să le citească în timp ce stau și așteaptă să își cumpere medicamentele de pe rețetă. Asta ar fi, după părerea mea, o componentă importantă, aceasta educațională, vizuală, inclusiv auditivă, să ceară informații suplimentare, atunci când le consideră necesare”, a afirmat prof. dr. Victoria Aramă, în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”. 

Cum poate fi gestionată vaccinarea în farmacii

Pe de altă parte, mai susține prof. dr. Aramă, va fi nevoie și de o educare medicală a farmaciștilor, cu care medicii sunt în relații foarte bune.

”Ne întâlnim, academic vorbind, în evenimente științifice comune și ne oferim sprijinul în continuare pentru a încerca să aducem informații medicale legate de vaccinare, în vederea efectuării acestor vaccinuri în farmacii, pentru că și eu găsesc că vaccinurile pot fi efectuate în siguranță în farmacii, dar aici cred că va fi nevoie de aceste întâlniri, poate în a explica cum se face managementul unor reacții adverse extrem de rare, dar posibile uneori după vaccinare, pentru ca fiecare farmacie să aibă la îndemână o trusă medicală de ajutor, în cazul în care este nevoie de a se lua măsuri medicale rapide.

De asemenea, să nu uităm că sunt niște vaccinuri cu administrare intranazală, pentru copii, adolescenți, care, cu siguranță se pot face cu ușurință în farmacii și asta ar fi un element extrem de important”, a mai spus prof. dr. Victoria Aramă. 

Vezi mai multe în video:

Vezi și: Rapelul pe care trebuie să-l facem din 10 în 10 ANI. Dr. Aramă: Țările dezvoltate ale lumii o fac! Este important, există FOCARE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel