Vaccinarea, debirocratizată. Rafila: Medicii de familie vor fi aprovizionați. Nu vor mai merge la DSP-uri

vaccinarea - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Vaccinarea va fi mult mai accesibilă. Se lucrează la reforma sistemului.

Vaccinarea va fi mult mai ușoară. Se conturează un nou sistem de vaccinare. 

”Ați făcut pași importanți în calea reformelor. Reformele însemnau tăieri de cheltuieli și se făceau fără să existe o strategie. Văd că încep să fie fundamentate direcțiile de acțiune în diferite specialități. Pregătiți o strategie în domeniul vaccinării? Care ar fi direcția? Ce urmează în acest efort pe care îl susține și OMS în această săptămână a imunizării”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu,în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”.

Vaccinurile, distribuite medicilor de familie

”Sunt două elemente foarte importante. Unul este comunicarea și informarea pentru publicul larg, dar și instruirea profesioniștilor din sănătate. Lucrăm să fim siguri că în timpul pregătirii universitare sau postuniversitare medicii din multe specialități au noțiuni legate de vaccinologie.

A doua direcție este foarte importantă. Este vorba despre accesul la vaccinuri și vaccinare. Acest lucru ține și de modul în care se procură vaccinurile, iar compensarea vaccinurilor pentru pacienții cu boli cronice sau pentru anumite categorii, vaccinul HPV trebuie să fie accesibil adolescenților și persoanelor adulte, și vaccinul gripal, pot face subiectul unor programe de compensare a vaccinurilor care cresc accesibilitatea.

Mai mult decât atât, până la jumătatea anului vom schimba modalitatea de distribuție a vaccinurilor către medicii de familie, în sensul că nu vor mai trebui să le ridice ei și să se ocupe de birocrație atunci când merg la Direcțiie de Sănătate Publică să ridice vaccinurile, ci vor fi aprovizionați, direct, la cabinet cu vaccinurile de care au nevoie de pentru protejarea pacienților.

Sunt câteva măsuri care sper să schimbe trendul actual. Dacă ne uităm la cifre, după pandemia de COVID, acoperirea vaccinală, vaccinurile de uz pediatric scade de la an la an. Acest trend trebuie să înceteze. Este o prioritate pentru oricine este la Ministerul Sănătății să păstrăm cifrele de acoperire vaccinală la un nivel apropiat față de cele recomandate de OMS, care împiedică apariția unor posibile focare epidemice pentru bolile prevenibile prin vaccinare.

Nu are rost să ne întoarcem într-o epocă pe care credeam că am depășit-o cu mult timp în urmă, datorită reușitei programelor de imunizare, care mulți ani în România, au acoperit cel puțin 95% dintre copii”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel