Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Vaccinarea antigripală este destul de scăzută în rândul populației. Se propun modificări ale legislației.
Dan Zaharescu, directorul ARPIM, a ridicat această problemă în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”.
”Casa Națională nu joacă un rol decisiv în elaborarea cadrului legislativ pentru implementarea acestor măsuri legate de vaccinarea de-a lungul vieții și rolul cel mai activ este jucat de Ministerul Sănătății.
Am vrea să adresăm această problemă pentru că vaccinarea antigripală și vaccinarea anti-HPV să fie niște măsuri care să intre în cadru sistemului de compensare și rambursare a vaccinării și pentru a putea să facem acest lucru din anul 2023 și să nu ratăm campania de vaccinare împotriva gripei din acest an, aceste măsuri vor trebui adoptate și implementate odată cu intrarea în vigoare a contractului cadru”, a precizat Dan Zaharescu, directorul ARPIM, în cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”
”Modificările la contractul cadru nu ar trebui să suporte mari dislocări de articole pentru că serviciile de prevenție sunt prevăzute în contractul cadru. Acolo ar trebui adăugat faptul că la serviciile de prevenție se adaugă această listă medicamentelor gratuite și compensate din HG 720. Este prioritară această listă pentru că mecanismele de decontare urmează a fi stabilite.
Va trebuie date niște denumiri. Modificări importante în contractul cadru nu vor fi necesare. Va putea fi modificat pe măsură ce actele normative ce definesc această nouă activitate a Casei decontabilă vor căpăta finalitate”, a răspuns conf. univ. dr. Adela Cojan, directorul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cadrul dezbaterii organizate de DC MEDICAL ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”.
”Există o necesitate imperioasă a informării populației și a profesioniștilor din sistem care sunt extrem de importante și care vor avea un impact puternic, mai ales asupra campaniei de vaccinare antigripală. Este evidentă necesitatea lărgirii accesului la vaccinare și să existe și alte categorii decât medicii de familie care să administreze vaccinurile și să poată introduce datele despre vaccinare în Registrul Național de Vaccinare.
Aici sunt niște modificări ale cadrului legislativ care vor trebui implementate și de asemenea ar mai trebui să fie stimulați medicii de familie prin introducerea unui indicator de performanță legat de gradul de vaccinare al pacienților pe care îi au în evidență”, a mai subliniat Dan Zaharescu.
”Modificările ce vor avea loc, vor necesita și modificări ale sistemului informatic, inclusiv în ceea ce privește rețeta. Pe rețetă medicală va fi implementată această vaccinare. Modalitatea și maniera de introducere în sistem va fi cunoscută la momentul respectiv”, a explicat și conf. univ. dr. Adela Cojan.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...