Un test simplu poate prezice tulburări de sarcină periculoase

Cercetătorii australieni au dezvoltat o modalitate de a prezice debutul unei condiții mortale de sarcină care ucide 76.000 de femei și jumătate de milion de bebeluși în fiecare an, în mare parte în țările în curs de dezvoltare.

 

Cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan din Perth Western Australia au dezvoltat o modalitate simplă, cu costuri reduse de a prezice preeclampsia, una dintre cauzele principale ale mortalității materno-fetale la nivel mondial, notează ScienceDaily.

Preeclampsia poate provoca complicații devastatoare pentru femei și bebeluși, inclusiv leziuni cerebrale și hepatice la mame și naștere prematură.

Sondajul oferă avertizare timpurie

Cercetătorii ECU au evaluat starea de sănătate a 593 de femei din Ghana gravide folosind chestionarul de sănătate suboptimală.

Chestionarul pentru sănătate suboptimală a fost dezvoltat în 2009 de profesorul Wei Wang de la Școala de Științe Medicale și Sănătate. Combinând scorurile pentru oboseală, sănătate cardiacă, digestie, imunitate și sănătate mentală, chestionarul oferă un „scor de sănătate suboptimal" general care poate ajuta la predicția bolilor cronice.

Enoch Anto, candidat al doctorului Wang, a descoperit că 61% dintre femeile care au obținut un punctaj ridicat la chestionar au continuat să dezvolte preeclampsie, comparativ cu doar 17% dintre femeile care au obținut un nivel scăzut.

Atunci când aceste rezultate au fost combinate cu teste de sânge care au măsurat nivelurile de calciu și magneziu ale femeilor, cercetătorii au fost capabili să prezică cu exactitate dezvoltarea preeclampsiei în aproape 80 la sută din cazuri.

Domnul Anto a spus că preeclampsia a fost foarte tratabilă odată identificată, astfel încât furnizarea unei avertizări timpurii ar putea salva mii de vieți.

"In tarile in curs de dezvoltare, preeclampsia este o cauza principala de deces atat pentru mame cat si pentru bebelusi. In Ghana, acesta este responsabil pentru 18% din decesele materne", a spus dl Anto.

„Dar poate fi tratat folosind medicamente care scad tensiunea arterială odată diagnosticat.

„Ambele teste de sânge pentru magneziu și calciu și Suboptimal Health Questionnaire sunt ieftine, ceea ce face acest lucru ideal pentru lumea în curs de dezvoltare, unde preeclampsia provoacă cele mai multe suferințe."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel