Știai că data și grosimea primei...
Eugen Hriscu, psihoterapeut și specialist în medicina adicțiilor, susține că Ucraina este un punct favorabil al industriei drogurilor și etnobotanicelor.
Mai mult, România, unde etnobotanivele au fost cel mai consumat drog, se confruntă cu presiuni legislative și sociale, iar consumul a devenit mai periculos, fiind greu de detectat.
Laboratoarele din Ucraina, India și China dezvoltă constant substanțe noi, iar legile nu țin pasul, creând un climat în care dealerii și producătorii sunt mereu cu un pas înainte.
"Mai există o presiune care se întâmplă și o vom simți din ce în ce mai mult. Părinții poate simt această presiune.
De vreo 10 ani a apărut acest fenomen al amfetaminelor de sinteză și al canabidoizilor de sinteză, acele etnobotanice sau legale care au debutat pe viață odată cu magazinele de vise. Asistăm la o democratizare a chimiei.
Foto: Freepik @Articon
Au apărut laboratoare care sunt în stare să sintetizeze sute de substanțe noi. E ca un lego cu molecule.
Ucraina e un loc extrem de propice pentru dezvoltarea genului acesta de afaceri. Granița noastră cu Ucraina este extrem de poroasă.
De câțiva ani de zile ne aflăm în mijlocul unei explozii a consumului de etnobotanice, droguri de sinteză extrem de periculoase, de noi, care nu ies la teste, în combinație cu legile extrem denefericite care au fost trecute în ultimul timp și care au criminalizat foarte puternic posesia și traficul de droguri clasice.
Practic, e această dublă presiune. Presiunea producătorilor care aruncă pe piață și presiunea politicienilor care fac legi și criminalizează drogurile clasice.
Acum 4 ani de zile, România era singura țară din UE în care cel mai consumat drog erau etnobotanicele. Sunt droguri extrem de ieftine, o doză costă între 8 - 10 lei. Presiunea legislativă a dus la apariția copiilor-dealeri, pentru că ei nu răspund penal. Copiii vând altor copii. A scăzut vârsta consumului și e un exemplu pe care-l vom studia mult de acum în colo", a declarat Eugen Hriscu, Psihoterapeut, Psihiatru, Specialist în medicina adicțiilor / Alumnus Aspen, în cadrul Aspen Healthcare Summit 2024.
Diferența dintre etnobotanice și droguri constă în principal în originea și compoziția acestora, dar și în modul de reglementare și percepție socială.
Etnobotanicele sunt produse de origine vegetală care conțin substanțe active psihoactive. Ele sunt obținute din plante sau extracte vegetale și au fost utilizate tradițional în diverse culturi pentru efectele lor asupra stării de conștiință, fie în scopuri religioase, fie medicinale.
În prezent, cuvântul "etnobotanice" a ajuns să fie folosit în mod popular pentru produse care imită efectele drogurilor ilegale, dar sunt comerzializate legat, fiind modificate chimic pentru a fenta legile antidrog.
Pe de altă parte, drogurile sunt substanțe psihoactive naturale sau sintetice care au efecte directe asupra sistemului nervos central și care sunt reglementate prin legi specifice în majoritatea țărilor.
Drogurile pot fi clasificate în droguri legale precum alcoolul si tutunul și droguri ilegale precum heroina, cocaina, marijuana.
Etnobotanicele nu pot fi detectate,sunt greu de testat? Producătorii și dealerii de droguri se mișcă mai repede decât cadrul de reglementare?
"În momentul de față, UE monitorizează în jur de 1000 de substanțe noi. Termenul oficial este Noi substanțe psihoactive.
Foto: Freepik @Articon
Sunt sintetizate continuu alte substanțe.
De exemplu, în ultima perioadă, probabil ați auzit de consumul de cristal, niște catinone de sinteză, tocmai au fost trecute pe lista substanțelor interzise.
Ceea ce mă face să mă gândesc că în momentul de față există niște laboratoare în Ucraina, India și China care primesc niște cereri pentru noi substanțe care să poată să fie livrate pe piața românească după trecerea pe listă a substanțelor interzise.
Este o cursă în care laboratoarele și dealerii sunt mereu cu un pas înainte și, din păcate, intervențiile legislative, mai ales cu testele, riscăm și deja se întâmplă, în absența unor politici bine gândite și raționale să împingem consumatorii și întreaga piață din România cât mai mult înspre acest fenomen. Nu există grad de comparație între un consumator de canabis și un consumator de etnobotanice", a mai spus Eugen Hriscu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...