Ironia vaccinului HPV. 5 lucruri pe care trebuie să le știi: Când le vine mintea la cap plătesc. Când era gratuit au crezut că cine știe ce le face

HPV - Foto: Freepik @alexander132 @harshanachathuranga28
EXCLUSIV
Când refuzi ceva gratuit, plătești scump mai târziu. Ironia vaccinului HPV: gratuitate ignorată, nevoie costisitoare. Așa se rezumă povestea tristă a femeilor care au ignorat vaccinul împotriva HPV pe vremea când era gratuit. Astăzi, multe femei plătesc nu doar prețul de 1.000 lei pentru vaccinul care le-ar fi protejat de cancer, ci și cu sănătatea sau chiar viața.

Vaccinul împotriva virusului HPV a fost introdus ca o soluție eficientă pentru prevenirea cancerului de col uterin, o boală gravă care afectează în special femeile.

Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor clare, mulți oameni, în special femei, au refuzat vaccinarea gratuită atunci când aceasta a fost disponibilă.

Principalul vinovat? Teoriile conspirației, zvonurile eronate și știrile false care au răspândit frică și confuzie.

Dezinformarea a fost și încă mai este o adevărată problemă de sănătate publică, mai ales în rândul tinerilor și părinților, care ar fi putut beneficia de protecția oferită de acest vaccin.

În mod ironic, atunci când acest vaccin era disponibil fără costuri, rata de vaccinare a fost extrem de scăzută. Femeile care ar fi putut profită de această oportunitate nu au făcut-o din cauza dezinformării.

Acum, când efectele reale ale infecției cu HPV devin tot mai evidente și cazurile de cancer de col uterin continuă să crească, multe dintre femei realizează cât de mare a fost greșeala lor.

Dar, din păcate, pentru unele dintre ele, decizia de a nu se vaccina a venit cu prețul unei vieți marcate de boală sau de moarte prematură.

Cei și cele care au refuzat gratuitatea oferită de stat și au dat crezare teoriilor false, plătesc un preț mai mare. Pe lângă prețul vaccinului, plătesc și cu sănătatea sau viața.

Trebuie să reții că vaccinul împotriva virusului papiloma uman (HPV) este esențial în prevenire anumitor tipuri de cancere, mai ales cancerul de col uterin.

În prezent, în România, vaccinarea anti-HPV a devenit tot mai accesibilă, fiind o parte importantă a strategiei naționale de prevenire a cancerelor asociate cu acest virus.

Ce este HPV?

Foto: Freepik @vahid20a

HPV (Human Papillomavirus) este un virus transmis în principal pe cale sexuală, fiind responsabil pentru aproape toate cazurile de cancer de col uterin. Există mai multe tipuri de HPV, iar vaccinurile disponibile protejează împotriva celor mai periculoase, inclusiv HPV 16 și 18, care sunt implicate în aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin.

Sunt peste 120 de tulpini HPV, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin.

În prezent, prin Ordinul MS nr. 3.120 din 12 septembrie 2023 au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta între 11 ani și 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta peste 19 ani și mai mică de 45 de ani.

I. Rolul vaccinului HPV?

1. Prevenția infecției cu HPV

2. Reducerea riscului de cancere asociate cu HPV, în special cancerul de col uterin.

Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume.

3. Protecția pe termen lung - studiile arată că oferă o protecție de cel puțin 10 - 15 ani după vaccinare.

"Așa se întâmplă... se vaccinează când le vine mintea la cap. Nu s-au vaccinat la timp din cauza teoriilor conspirației și știrilor false, când vaccinul era gratuit. Au crezut că cine știe ce le face rău vaccinul. Acum, când au virusul sau când le-a venit mintea la cap, plătesc 600 lei pe doză", ne-a spus un medic de familie.

Din luna decembrie 2023, vaccinarea împotriva infecției cu HPV este:

- GRATUITĂ pentru fetele și băieții aflați în grupa de vârstă 11-19 ani (neîmpliniți)

- în regim compensat 50% pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 - 45 ani, în baza unei rețete eliberată de medicul de familie sau medicul specialist.

- bărbații peste 19 ani plătesc prețul integral

II. Vaccinarea HPV la copii - câte doze sunt necesare

La copii, vaccinul HPV este recomandat în special copiilor, fetele fiind prioritare din cauza riscului crescut de cancer de col uterin. Cu toate acestea, și băieții pot beneficia de vaccin pentru a preveni verucile genitale și alte tipuri de cancere asociate cu HPV.

Pentru copii sunt necesare două doze de vaccin, administrate la un interval de 6 luni între ele. Vaccinarea timpurie este mai eficientă, deoarece este preferabil ca vaccinul să fie administrat înainte de expunerea la HPV - adică înainte de debutul vieții sexuale.

III. Vaccinarea HPV la adulți - câte doza sunt necesare

Deși vaccinul este cel mai eficient dacă este administrat înainte de expunerea la HPV, adulții care nu au fost vaccinați în copilărie sau adolescență pot beneficia de vaccinare.

Acest lucru este important mai ales pentru persoanele care nu au fost expuse încă la toate tulpinile virusului.

Vaccinul HPV este disponibil pentru adulți până la 45 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Se recomandă în mod special femeilor care nu au fost vaccinate anterior și care doresc să își reducă riscul de cancer de col uterin.

Pentru persoanele care încep vaccinarea după vârsta de 19 ani, se administrează trei doze de vaccin, după programul - 0, 2 și 6 luni. Adica:

- prima doza

- a doua doză la 2 luni de la prima doză

- a treia doză la 6 luni de la prima doză

IV. Cât costă vaccinul HPV?

În acest moment, în farmaciile de la noi din țară, o singură doză de vaccin HPV costă în jur de 600 de lei.

În cazul femeilor, cu compensarea de 50%, o vaccinare completă, cu toate cele 3 doze, costă în jur de 1.000 lei.

Bărbații care vor să se vaccineze, plătesc prețul întreg de aproximativ - 1.800 lei.

Acest regim este necesar deoarece imunitatea la adulți pentru acest virus are nevoie de o doză suplimentară.

Vaccinurile anti-HPV sunt extrem de eficiente în prevenirea infecțiilor cu tulpinile pe care le acoperă. Studiile au arătat că vaccinarea la vârste mici oferă protecție pe termen lung, iar rata de cancer de col uterina scăzut semnificativ în țările care au implementat programe naționale de vaccinare.

Vaccinul este, de asemenea, considerat foarte sigur. Cele mai frecvente reacții adverse sunt minore, precum durerea la locul injectării sau febră ușoară. Reacțiile alergice severe sunt extrem de rare.

Vaccinul se administrează numai pe baza unei prescripții medicale, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialiști ginecologi, infecționiști sau pediatri și vaccinul poate fi achiziționat din farmacii.

Administrarea vaccinului se face de către medicul de familie.

V. Poți face vaccinul după ce te-ai infectat cu HPV?

Răspunsul este da. Vaccinul poate fi administrat chiar și după o infecție cu HPV, dar eficienta acestuia va fi redusă în ceea ce privește tulpina cu care ai fost deja infectat.

Vaccinul NU TRATEAZĂ infecția existentă și nici leziunile cauzate de aceasta, cum ar fi verucile, dar poate oferi protecție împotriva altor tulpini ale HPV la care persoana nu a fost expusă. Vaccinul PREVINE CANCERUL asociat cu virusul HPV.

Vaccinul NU VINDECĂ cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infectie cu Human Papilloma Virus (HPV) deja apărută, ci PREVINE INFECTAREA cu HPV și PREVINE APARIȚIA CANCERULUI.

Rețineți că vaccinul HPV reprezintă cea mai eficientă măsură de prevenire a cancerelor și altor boli provocate de virusul HPV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel