UE a autorizat vaccinul actualizat pentru COVID. Vizează tulpina JN.1

covid - FOTO: Freepik
Comisia Europeană a autorizat vaccinul actualizat COVID-19 de la Novavax, conceput special pentru a viza tulpina JN.1 a COVID.

Vezi și: COVID, impact asupra inimii. Afectează inima și după 3 ani de la infecție

Această aprobare, anunțată de companie miercuri, se aplică pentru persoanele cu vârsta de 12 ani și peste. În luna august, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a acordat autorizație de utilizare de urgență pentru vaccinul Novavax, după ce au fost aprobate vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna.

Această mișcare marchează un pas semnificativ pentru Novavax, care oferă un vaccin pe bază de proteină tradițională ca alternativă la tehnologia ARN mesager (mRNA) utilizată în vaccinurile precum Spikevax de la Moderna și Comirnaty de la Pfizer.

Vizează variantele circulante

Potrivit CEO-ului Novavax, John Jacobs, vaccinul actualizat vizează eficient "tulpina părinte" a variantelor actualmente circulante. Acesta a demonstrat o reacție încrucișată robustă împotriva virusurilor din linia JN.1, inclusiv subvariantele KP.2.3 și KP.3. Această caracteristică poziționează vaccinul Novavax ca un instrument vital în lupta continuă împotriva COVID-19, mai ales pe măsură ce noi variante apar.

Pe măsură ce țările continuă să navigheze provocările impuse de pandemie, abordarea inovatoare a Novavax în dezvoltarea vaccinurilor ar putea oferi opțiuni suplimentare pentru strategiile de sănătate publică din Europa și nu numai, transmite Reuters.

Vezi și: Poziția brațului poate influența tensiunea arterială. Cum se măsoară, de fapt, tensiunea

Vaccin COVID - FOTO: Freepik@atlascompany

Ce este tulpina JN.1

Tulpina JN.1 a fost identificată pentru prima dată în Statele Unite în luna septembrie a anului trecut. Aceasta este o apropiată a tulpinii BA.2.86, cunoscută informal ca "Pirola", care face parte din linia variantei Omicron monitorizată de CDC încă din luna august 2023, potrivit Yale Medicine.

Mutații și caracteristici

Una dintre principalele diferențe între BA.2.86 și JN.1 este o mutație în proteina spike a tulpinii JN.1, o modificare singulară care ar putea influența trăsăturile virusului. Cercetările preliminare sugerează că această mutație ar putea oferi o capacitate de evaziune imună suplimentară.

Vezi și: 6 obiceiuri sănătoase care scad colesterolul. Stilul de viață, impact major asupra colesterolului

XEC, noua variantă dominantă în Europa

Tulpina XEC ar putea "deveni varianta dominantă la nivel global în următoarele câteva luni" datorită avantajului său de creștere față de alte variante circulante, conform cercetătorilor de la Universitatea din Glasgow, potrivit VeryWellHealth.

Unele cazuri de XEC au fost raportate în Statele Unite, însă Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) nu au început încă să urmărească această nouă variantă.

XEC este o variantă "recombinată" formată din două variante legate de JN.1—KS.1.1 și KP.3.3—potrivit lui Andrew Pekosz, doctor în științe, profesor și vicepreședinte al microbiologiei moleculare și imunologiei la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Proteina spike a acestei noi variante—partea virusului care îi permite să pătrundă în celulele umane și să provoace o infecție—este legată de JN.1 și KP.2, care sunt țintite de cele mai recente vaccinuri COVID.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel